17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Po dveh letih na Planini zopet zadišalo po »pršjačah«

Planina pri Sevnici, 4. 9. 2022 – Lepo vreme je na prvo septembrsko nedeljo, po dobrih dveh letih, ponovno privabilo lepo število obiskovalcev na letošnjo že 43. tradicionalno turistično prireditev Angelsko nedeljo, ki se je odvijala 4. septembra, na Planini pri Sevnici. Na prireditvi smo tudi letos lahko videli tradicionalno povorko, poskusili znamenito planinsko pršjačo, si ogledali razstave planinskih društev ter gasilsko tekmovanje in ves čas uživali ob zvokih ansambla Banovšek. Dogodek je bil  tudi tokrat izveden v okviru Šentjurskega poletja organizator dogodka pa je bilo Prostovoljno gasilsko društvo Planina pri Sevnici.

Začeli z sv. mašo

Angelska nedelja na Planini, se je tudi letos začela že v dopoldanskem času s sveto mašo v cerkvi na Svetem Križu. Nekaj ur kasneje pa je prireditev otvorila tradicionalna povorka, ki se je letos tesno navezovala na izdelke, ki so jih in jih še izdelujejo v podjetju Tajfun, ki je tudi glavni pokrovitelj prireditve. V povorki so bila prikazana stara opravila, ki so se nekoč opravljala ročno takoj za njimi pa izdelki podjetja Tajfun, ki so ročno in težko delo nadomestili in ljudem prikrajšali marsikateri napor.

Le kdo se ne spomni obračanja in grabljenja sena in nato Tajfunovega obračalnika, ali pa ročnega spravila sena na visoke kozolce in Tajfunovega puhalnika in nenazadnje težkih opravil v gozdu in na drugi strani vrsto tehnologije, ki jo podjetje Tajfun kot eden največjih izdelovalcev gozdarske še vedno izdeluje? Kot vedno, so si obiskovalci lahko ogledali prikaz del in strojev, ter ob tem prisluhnili kratki spremni besedi, kar je med obiskovalci poželo veliko pohval in navdušenja.

Po končani povorki, se je velika množica obiskovalcev preselila pod velik šotor, kjer je vse zbrane na kratko pozdravil organizator prireditve predsednik PGD Planina pri Sevnici, Andraž Hladin za njim pa še župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. Sledil je nastop Folklorne skupine Spomin DU Sevnica, za njimi pa je glavno vlogo na odru prevzel Ansambel Banovšek.

Zadišele so pršjače

Vse od samega začetka, je bil na prizorišču prisoten vonj po sveže pečenih pršjačah, ki je verjetno marsikoga še dodatno privabil na Planino. Pridne roke planinskih gasilcev, so jih na ta dan spekle več kot 600. In vrstam pred krušnimi pečmi, ki so čakali na to tradicionalno pogačo z ocvirki, enostavno ni bilo videti konca, enako kot tudi ne pred stojnicami s preostalo hrano in pijačo.

Obiskovalci, so si poleg že omenjenega, lahko ogledali tudi razstave, ki so jih pripravila društva s Planine. Predstavili so se člani Čebelarskega društva Planina, Lovske družine Bohor, člani Gobarskega društva Jurček in Društvo upokojencev Planina. Na stojnicah je bilo moč kupiti tudi izdelke lokalnih rokodelcev, za najmlajše pa so bila vsekakor največja atrakcija velika napihljiva igrala. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

IL DIVJI v vrtincu glasbe začarali Valentinovo

Jure Godler

Dan zaljubljenih z Il Divjimi na Planini pri Sevnici

Jure Godler

Kulturno iz Paridola na Planino pri Sevnici

ViP

Na Planini pri Sevnici večji in sodobnejši vrtec

ViP

Angelska nedelja – dogodek, ki je presegel pričakovanja

Urša Kajba

Prejeli smo: Turoben maj posvetili kulturi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več