32.6 C
Šentjur pri Celju
04/07/2022
sentjur.net

Po dveh letih znova peli na 30. reviji pevskih zborov

Šentjur, 5. 6. 2022 – Zadnji dve leti se pevski zbori in vokalne skupine iz vsem dobro znanim razlogom niso mogle družiti, prepevati na revijah, kjer so pokazale svoj napredek, seči v roke ostalim pevcem. Prav tako so zaradi ukrepov odpadle mnogokatere pevske vaje. Prvo junijska soboto je bila ponovno pevski praznik saj so se pevske skupine prvič srečale na prireditvenem prostoru pred IKC – zunaj na prostem. Anita Koleša, vodja šentjurske izpostave JSKD, je zavedajoč se dejstva, da so vendarle pevci imeli zaradi ukrepov skrajšano pripravo na revijo, tokrat število pesmi omejila na dve.

Letošnja revija je bila posebna tudi za to, kjer je bila 30. po vrsti. Zbrane nastopajoče in poslušalce je uvodoma pozdravila podžupanja Silva Koželj. Tudi sama se je spomnila časa, ko je bilo omejeno življenje in poudarila, pomen ponovnega druženja. Kljub letošnjemu bolj sproščeni reviji pa je revijo poslušal pa tudi strokovno ocenil skladatelj, dirigent in glasbeni pedagog Tomaž Habe. Na reviji je letos nastopilo 12 zborov in vokalnih skupin, ki vse druži velika ljubezen do petja in skrb za ohranjanje bogate slovenske zborovske tradicije.

Vse o zvoku

Revijo je povezoval Luka Žerjav, ki je za rdečo nit med nastopi izbral poglobljeno tematiko o zvoku, analizo pa spretno poglobil z dejstvi in zanimivosti zvoka. Letos lahko na reviji v soj žarometov postavimo MePZ Zarja Šentvid pri Planini, ki so že vrsto leto naš najtriumfalnejši zbor. Letos so se udeležili največjega pevskega tekmovanja pri nas – Naša pesem in tem osvojili srebrno priznanje, kar je izenačitev najboljšega rezultata, ki so ga doslej držale pevke Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur iz leta 1988. Dirigentu Matevžu Pušniku pa je pripadla še izobraževalna nagrada JSKD za obetavnega mladega dirigenta. Za izjemen uspeh pa sta pevcem čestitali tako podžupanja Koželjeva kot vodja izpostave JSKD Koleševa.

Za konec pa so skupaj na oder stopili vsi pevci in zapeli pesem Josipa Ipavca – Imel sem ljubi dve. Za mešani zbor je skladbo priredil Peter Tovornik. Po skupni pesmi pa so se pevci še podružili ob okusnem golažu in rujni kapljici. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zborovski BUM iz 400 mladih grl

ViP

Zarja ponovila šentjurski največji pevski uspeh

Jure Godler

Zvok Zarjine pesmi preplavil Planino

Tjaša Ferlež

Zapeli na XXIX. območnem srečanju zborov

Jure Godler

Zaključni koncert zborovodske delavnice

Jure Godler

Šentviška Zarja blestela v katalonski prestolnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več