5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Po Gorici pri Slivnici medved viden tudi v Dobju

Šentjur, 1. 8. 2021 – V nedeljo  okoli  pol  osmih zjutraj je na Policijsko postajo Šentjur poklicala občanka  in  povedala, da je v gozdu v Gorici pri Slivnici opazila medveda. Nekaj dni kasneje so o srečanju z medvedom poročali tudi s Suhega v občini Dobje. Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Problem lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika. Kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj  se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

Več nasvetov o tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom, najdete na strani Zavoda za gozdove Slovenije. (PU Celje)

Sorodne novice

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Previdnost pri sprehodu po Jarmovcu

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

V naši soseščini znova opažen medved

ViP

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več