16.3 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Po Gorici pri Slivnici medved viden tudi v Dobju

Šentjur, 1. 8. 2021 – V nedeljo  okoli  pol  osmih zjutraj je na Policijsko postajo Šentjur poklicala občanka  in  povedala, da je v gozdu v Gorici pri Slivnici opazila medveda. Nekaj dni kasneje so o srečanju z medvedom poročali tudi s Suhega v občini Dobje. Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Problem lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika. Kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj  se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

Več nasvetov o tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom, najdete na strani Zavoda za gozdove Slovenije. (PU Celje)

Sorodne novice

Pred 100 leti se je rodil Rafko Vodeb

ViP

Čelno trčenje usodno za 78-letnika

ViP

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler

Gnezdo štorkelj na novem stebru

ViP

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več