19.6 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

V Gorici pri Slivnici odprli Grassellijev park

Gorica pri Slivnici, 26. 6. 2024 – Mestni parki so znamenitosti večjih krajev in s svojo zeleno in naravno površino nudijo prebivalcem teh krajev edini dotik z naravo, stran od mestnega vrveža in razgretega betona. Čeprav je projekt za šentjurski park obstal, je meščane tokrat prehitela Gorica pri Slivnici, ki se lahko pohvali z novim krajevnim parkom. V sredo so namreč svečano odprli park, ki nosi ime po Robertu Karlu Grasselliju, uglednem znanstveniku s področja kemijske tehnologije. Ta je kot mladostnik s svojimi tremi sestrami prebival v Gorici pri Slivnici, ko je takratni lastnik trgovine Emmanuel Grasselli pomembno razvijal kraj. Žal pa je bila družina ob koncu druge svetovne vojne, skupaj z Robertom, deportirana v Avstrijo. V Gradcu je Robert zaključil študij, izobraževanje pa nadaljeval na Harvardu v ZDA, kjer je tudi doktoriral.

Grasselli je bil eden najuglednejših strokovnjakov svojega področja. Podpisal se je pod 175 ameriških patentov in bil leta 1988 sprejet v ameriški Nacionalni hram slavnih v inženirstvu, znanosti in tehniki, leta 1995 pa izvoljen v Nacionalno inženirsko akademijo. Četudi je svoj dom ustvaril v ZDA, je stik s slovenskim duhom ohranjal z donacijami slovenski izseljenski skupnosti. Umrl je leta 2018, danes pa se po njem imenuje tudi stanovska nagrada za katalizo. Prireditev ob otvoritvi spominskega parka je vodila Nina Gradič Planko. Žal pa so grozeči oblaki, ki so se kopičili, prislili organizatorje prireditve, da so to izvedli v bližnjemu Kulturnemu domu Gorica pri Slivnici. Po slovenski himni, ki so jo zaigrali člani Pihalnega orkestra Šentjur, so Kje so tiste stezice zapeli še pevci Paridolske korenine.

Donacija za park

Uvodoma je zbrane pozdravil predsednik KS Gorica pri Slivnici Janez Palčnik. Ta je izrazil veliko zadovoljstvo, da je na svečani otvoritvi bila prisotna tudi Eva Maria Hauck Grasselli, ki je pripomogla k ureditvi parka in nase prevzela večinsko finančno breme, medtem ko sta krajevna skupnost in Občina Šentjur pokrbeli za projekte in izvedbo ter manjšinski finančni delež. “Park Grasselli je dala gostja Eva Maria Hauck Grasselli nam v uporabo, ob tem pa skupaj apeliramo na uporabnike tega parka, da z njim delamo, kot da je naš, da ga ne uničujemo, onesnažujemo, predvsem pa da ga ne nenamensko uporabljamo,” je dodal Palčnik. 

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Poudaril je, da občina vlaga tudi v ureditev krajevnih jeder. Tako je na goriškem zrasel Podjetniški inkubator Aurea, prenovo je dočakal kulturni dom, uredili so vodotok in tudi krožišče. Razkril je, da se je pogovarjal tudi z lastnikom zadnje stare hiše v krajevnem jedru v Gorici pri Slivnici, ki ima v srednjeročnem planu na tem mestu urediti objekt, namenjen poslovni kot tudi stanovanjski dejavnosti.

Park posvečen možu

Spregovorila pa je tudi osrednja gostja Grassellijeva, ki je zbrane nagovorila v nemškem jeziku, za prevod njenega nagovora pa je poskrbela Urška Godler. Eva Maria Hauck Grasselli je pozdravila tudi prisotne člane družine Grasselli ter se zahvalila tudi ustvarjalcu vodnjaka Josephu Aggerju, ki je prišel na otvoritev iz Tirolske. V svojem nagovoru je opisala življenje svojega moža, ki mu je posvečen park, ter zaključila s citatom: “Vsak začetek nosi v sebi čudež, ki nas varuje in nam pomaga živeti.”

Za glasbeno popestritev v dvorani kulturnega doma sta poskrbela odlični vokalist in kitarist Matic Plemenitaš in pianist Boštjan Artiček, ob zadnji skladbi pa sta jima družbo delale še štiri pevke OŠ Slivnica pri Celju. Po končanem uradnem delu so se obiskovalci premaknili v bližnji park, ki ga je blagoslovil tudi domači župnik Marko Šraml ter svečano prerezali trak in predali park v uporabo. Za vzdušje pa so poskrbeli še šentjurski pihalci. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler

Podjetniška inkubatorja vabita najemnike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več