3.8 C
Šentjur pri Celju
18/04/2024
sentjur.net

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Gorica pri Slivnici, 10. 3. 2024 – Člani Kvinteta Vintgar so v nedeljo, v dvorani Kulturnega doma Gorica pri Slivnici priredili koncert z gosti. Po lanskoletnem jubilejnem koncertu na Jesenicah se je kvintet z istimi gosti preselil še v Gorico pri Slivnici, kjer so z prepevali pred polno dvorano. Na koncertu, ki so ga organizirali člani Društva MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur, so občinstvu predstavili pesmi mnogih različnih žanrskih zvrsti.

V žanrsko pisanem koncertu so Vintgarji prepevali od slovenske narodne pesmi do pop glasbe, makedonskih ljudskih pesmi, dalmatinske, narodno zabavne pesmi in številnih priredb. Kvintet sestavljajo bas Andrej Černe, ki je tudi dolgoletni predsednik društva in oče Ambroža Černeta, ki poje bariton ter umetniškega vodje in drugega tenorista Luke Černeta. Poleg Černetov pa v Kvintetu Vintgar prepevata še prvi tenor Domen Anžlovar iz Ljubljane in Anže Košir.

Nazaj h koreninam

Moji začetki petja segajo v začetek srednje šole, ko me je oče povabil v Moški pevski zbor Vintgar. Takrat sem sem se prvič srečal z moškimi glasovi v odnosu do narodne in umetne pesmi. Potem sem za nekaj let prekinil s tovrstnim petjem, saj sem nekaj let prepeval v Perpetuum jazzile in drugih zasedbah, kjer je več poudarka v pop/jazz a cappella glasbi.« nam je zaupal umetniški vodja kvinteta Luka Černe.  V njem je potihoma še tlela iskrica, da se bo nekoč vrnil nazaj h »koreninam«. Tako so potem pred dobrim desetletjem začeli bolj intenzivno delovati s kvintetom istoimenskega društva iz Blejske Dobrave, kjer pa tudi radi postrežejo s programom široke žanrske palete.

Želja da projekt na katerim so delali veliko časa in vanj vložili ogromno truda, izpeljejo in pokažejo še drugim je bila velika. Potencial in idejo pa so prepoznali tudi Šentjurčani, ki so si ogledali koncert na Jesenicah. Porodila se je ideja, da skupaj s prijatelji iz Društva MoPZ skladateljev Ipavcev, pripravijo koncert, za katerega je veli del organizacije prevzel nase predsednik Ipavcev Rado Marot, ki je nalogo veseljem sprejel in podprl.

V Šentjur se še vrnejo

Gostje koncerta so bili Godalni Kvartet C’est La Vie iz Ljubljane. Skupino sestavljajo mlade akademske glasbenice. Vključili so tudi mlado nadobudno zasedbo ansambel Šmarnogorski kvintet, ki se je že zelo hitro postavil v krog dobre narodno zabavne glasbe pri nas. Na koncertu je sodeloval tudi kitarist, pevec in odličen glasbenik Matic Plemenitaš. Osrednja gostja večera pa je bila Monika Avsenik, vnukinja Slavka Avsenika, je v svoji glasbeni poti zajela široko žanrsko pot, od narodno zabavnih pesmi, narodnih, pa vse do popularne glasbe, zato so s kvintetom Vintgar hitro našli skupni jezik. (Tjaša Ferlež, Luka Černe)

Sorodne novice

Jakobčani osvajali z ljubezenskimi skladbami

Jure Godler

Glasbena božična zgodba napolnila srca mnogih ljudi

Tjaša Ferlež

Sončki pripravili predbožično darilo za poslušalce

Tjaša Ferlež

Piki zapeli (v) novi dvorani

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Anabel povabila “Ob kavi” na vrt Ipavčeve hiše

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več