18.9 C
Šentjur pri Celju
24/09/2020
sentjur.net

Po mesecu zatišja težki tovornjaki zopet v Šentjurju

Šentjur, 7. avgust 2019 – Množica težkih tovornjakov, hrup in obraba cest po Šentjurskem in širše Kozjansko-Obsoteljskem so po dolgih letih prigovarjanj med državo, lokalno samoupravo ter prebivalci, s 1. junijem letos postale zgodovina. Za dva meseca. Junija je namreč začela veljati “omejitev vožnje tovornih vozil, težjih od 7,5 ton na tistih glavnih, državnih in lokalnih cestah, ki imajo v koridorju zgrajeno avtocesto oziroma hitro cesto.” Direkcija RS za infrastrukturo, ki upravlja s cestami, je omejitve tovornega prometa uvedla po vsej državi: “Prepovedal se je ves tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 t največje dovoljene mase, ki z avtoceste A1 pot nadaljuje naprej po regionalnih cestah in preko mejnega prehoda Dobovec in mejnega prehoda Bistrica ob Sotli na Hrvaško. Znotraj območja omejene uporabe državne ceste, označenega s prometnimi znaki (to je vzhodno od Celja in južno od A1 do mejnih prehodov Dobovec oz. Bistrica ob Sotli), je dovoljen lokalni promet v skladu z drugim odstavkom 37. člena Zakona o cestah, ki predpisuje, da je v primeru omejitve uporabe javne ceste za tranzit, dovoljena uporaba te ceste za lokalni promet,« pojasnjujejo na direkciji.

Z Občine Šentjur so sporočili, da je bilo na območju, kjer je veljala omejitev, opazno redčenje težkega prometa, a da se je trend po dveh mesecih izjalovil: “V prvih dneh avgusta je bilo na lokalnih in regionalnih cestah v občini Šentjur ponovno opaziti močno povečanje števila težkih tovornih vozil na relaciji izvoz/uvoz avtocesta Dramlje, cesta Dole–Šentjur, na kar so nas opozorili tako občani kot organi nadzora.” Na občini nadaljujejo: Ugotovljeno je bilo, da je Direkcija RS za infrastrukturo naknadno sprejela Dodatne spremembe prometne ureditve težkega tovornega prometa”. Direkcija v spremembi navaja, da se omejitev spremeni tako, da se tovornim vozilom nad 7,5 ton izjemoma dovoli vožnjo iz A1 po regionalnih cestah preko mejnih prehodov Dobovec in Bistrica ob Sotli, če natovarjajo ali raztovarjajo v Krapinsko-zagorski županiji (na dopolnilni tabli se na kratko navede Krapina).

Šentjur izigran in ignoriran

Občina Šentjur v izjavi za javnost sporoča, da kljub temu, da spremembe neposredno vplivajo na šentjursko območje, o njih predhodno ni bila obveščena, prav tako direkcija spremembe ni argumentirala ali navezala stika. Na DRSI se je osebno z dopisom, ki je bil v vednost poslan tudi predsedniku vlade, obrnil tudi župan, mag. Marko Diaci: “Več let smo strpno pričakovali izgradnjo odseka Podlehnik–Gruškovje, ki je zagotovil vse potrebne pogoje za preusmeritev tranzita. Že tudi brez tranzita pa se v mestu Šentjur dušimo v prometu. Občina Šentjur je pripravila vse potrebno, kar je bilo v njeni moči in pristojnosti, za izgradnjo navezovalne ceste Dramlje–Šentjur, ki bi reševal probleme tranzita skozi mestno jedro. Trenutno je projekt sicer v fazi razpisa za izbor projektanta, kar pozdravljamo, sama izgradnja pa bo še dolgotrajni postopek.”.

Župan še navaja, da se po upih in pričakovanjih po rešitvi dolgoletnega problema, čutijo “izigrane, ignoirane ter v podrejenem položaju.” Ob koncu od direkcije zahteva pojasnila ter da se v proračunu RS zagotovijo sredstva za ureditev krožišča pri OŠ Franja Malgaja Šentjur ter križišča pri šentjurskem stadionu, ureditev ceste med omenjenim krožiščem in krožiščem Šentjur center z izgradnjo v letu 2020 ter uvrstitev navezovalne ceste DramljeŠentjur med prednostne projekte na infrastrukturnem področju. (ViP)

Podrobneje

Sorodne novice

Vožnja s kolesi, sprehod in avto v garaži je “in”

Jure Godler

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

V Šentjurju unovčenih skoraj 300 bonov, Dobje unovčevalce še čaka

ViP

Nova okužba z novim koronavirusom na Šentjurskem

ViP

Leto 2021 bo leto Josipa Ipavca

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več