19.6 C
Šentjur pri Celju
21/07/2024
sentjur.net

Po Slomškovi romarski poti

Ponikva, 25. 6. 2024 – Na dan državnosti se je 35 pohodnikov podalo na Pohod po Slomškovi romarski poti. Skupaj so prosili za blagoslov na poti, se okrepčali in se povzpeli do Novakov, kjer je Slomšek napisal znamenito pesem Glejte, že sonce zahaja. Pot jih je najprej vodila do Frankolovega. Na Frankolovem jih je pričakal Branko Cestnik z ekipo župnijskih sodelavcev, ki so pripravili zajtrk za pohodnike. Skupini se je nato še pridružilo deset romarjev, ki so tako po okrepčilu skupaj nadaljevali pot naprej po Tončkovi poti do Bezenškovega Bukovja in do Črešnjic, kjer so jih pričakali domačini in jih postregli. Pot jih je nato vodila naprej čez Sojek do Žičke kartuzije. Po postanku se jim je pridružilo še nekaj romarjev, tako da jih je skupaj pot nadaljevalo več kot šestdeset.

Maša za domovino

Pot jih je naprej vodila do cerkve sv. Uršule, ki je čudovita razgledna točka daleč naokrog. Po manjšem postanku in prelepem razgledu so se pohodniki spustili v dolino in po dobri uri in pol prispeli na Ponikvo. Temu je najprej sledil kulturni program, posvečen škofu Slomšku in domovini ter sv. maša za domovino, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Po sv. maši je sledila pogostitev in druženje pred cerkvijo.

V društvu Slomškova romarska pot še dodajajo: “Pohoda ob dnevu državnosti se je skupaj udeležilo okrog 70 pohodnikov. Najmlajša pohodnica je bila stara 4 leta in je prehodila 20 km, celotno pot pa pohodnica, stara 7 let. Razlika v letih med najmlajšo udeleženko in najstarejšo je bila 80 let. Pohoda se je prvič udeležilo kar nekaj družin z otroki in mladostniki.” (Tjaša Ferlež)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več