8.7 C
Šentjur pri Celju
21/01/2021
sentjur.net

Po več letih le prišli do zaključka

Ponikva, 21. September 2019 – Po zaključku večletnih arheoloških raziskav na Ponikvi od leta 2012 do 2019 bodo ta vikend naredili veliko otvoritev in predstavitev arheoloških najdb v okolici cerkve. Zaradi izjemne ohranjenosti arhitekturnih ostalin, ki potrjujejo pisne vire o tabornem značaju prostora okrog cerkve sv. Martina, se je Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Celje, skladno s podanimi kulturnovarstvenimi pogoji in zaradi izkazanega interesa investitorjev odločil za prezentacijo tabornega obzidja in dobro ohranjenih stolpov v tlaku in terenu. Dela in njihov pomen so v Kulturnem domu na Ponikvi na kratko predstavili posamezniki, ki so bili odgovorni oziroma soudeleženi v sam projekt, ter obiskovalce za konec popeljali tudi po samem prostoru okoli cerkve.

Z zgodovinskim uvodom nas je v začetek predstavitve popeljala doktorica Verena Vitrih Perko, ki je znana publicistka, pesnica in arheologinja in se med drugim še posebej zavzema za kulturno dediščino na Slovenskem. Njeno besedo je v domači kraj umestila Danijela Brišnik, vodja Zavoda za kulturne dediščine OE Celje, ki je prav tako arheologinja in konservatorijska svetnica, ki je predstavila nastajanje okolice okoli cerkve sv. Martina, začrtan projekt ter vso njegovo spreminjanje tekom let in situacij, ki so se sproti pokazale kot dobre ali slabe. Čeprav so med svojim delom naleteli na nemalo težav, so vsako rešili oziroma ji našli primerno rešitev. »Zopet poudarjam, da je pri vsakem projektu in na splošno pomembna komunikacija, ker brez komunikacije in pogovora ni rešitev. Pomembno je, da ljudje med seboj sodelujemo in komuniciramo, tudi mi smo, tako med seboj, kot tudi z gospodom župnikom, našli skupni jezik in dobro izpeljali sama dela,« je v zaključku predstavitve dodala Brišnikova.

Obiskovalci so se za konec skupaj s predavatelji odpravili na obhod, kjer so na vsakem mestu lahko slišali sam potek izgradnje in njen namen včasih in danes. Zanimiva predstavitev je obiskovalcem razjasnila določena vprašanja, ki so se porajala, ter s tem samo dodatno pokazala, kako je Ponikva bogata z viri, ki nakazujejo na bogato zgodovino v naših krajih. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Dedek Mraz je darila poslal kar po pošti

Jure Godler

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Tjaša Ferlež

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež

Njun najlepši dan je bil tradicionalen in čaroben

Jure Godler

Vseslovensko srečanje kmetov: Naša dela gredo z nami

Tjaša Ferlež

Ponikva: Birmanci bogatejši za nove darove

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več