20.9 C
Šentjur pri Celju
01/06/2023
sentjur.net

Pobrateni občini pri nas

Iz Šentjurja so odšli še zadnji gosti pobratenih občin iz Francije – Saint Florent sur Cher in Nemčije – Neu Anspach. Omenjene tri občine so pobratene že od leta 2006, njihovi občani pa se v okviru programa Evropa za državljane, ki ga podpira Evropska unija, od tedaj enkrat letno srečujejo v eni od občin.
Srečanja so namenjena izmenjavi izkušenj, krepitvi evropske identitete in medkulturnega dialoga, vsaka država in občina pa jih izkoristijo tudi za predstavitve svoje naravne in kulturne dediščine, bogate zgodovine, turističnih potencialov in možnosti gospodarskega sodelovanja. Ker je uveljavljena praksa, da udeležence srečanj gostijo domačini na svojih domovih, so se v teh šestih letih spletle tudi močne prijateljske vezi.
Program srečanja pa je naslednji:
–  v četrtek 7. junija so goste pričakali na Ponikvi, kjer bo ob 17.30 uri ekumensko srečanje v župnijski cerkvi sv. Martina s pozdravnim nagovorom župana mag. Marka Diacija, sledilo bo druženje pred OŠ Blaža Kocena Ponikva
– v petek so si ogledali  Maribor – Evropske prestolnice kulture in na Ptuja
– v soboto 9. junija  pa so jim orgaizatorji v OŠ Hruševec Šentjur pripravili delavnice – ročna dela, ljudski plesi, likovna in pevska delavnica, športne aktivnosti, gostje pa bodo odšli tudi na ogled Ferleževa mlina ter muzeja Južne železnice in vinogradnikove učne poti. Ob 18. uri so obisk zaključili  v telovadnici POŠ Blagovna z govori in veselico z skupino Creshendo.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več