11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Podpisali sporazum o letnem sodelovanju z Gasilsko zvezo Šentjur

Šentjur, 2. 2. 2023 – Župan mag. Marko Diaci je s predsednikom Gasilske zveze Šentjur Alešem Guzejem včeraj ob prisotnosti poveljnikov in predsednikov PGD iz Občine Šentjur slavnostno podpisal sporazum o letnem sodelovanju. Oba sta prispevala tudi podpisa za nakup nove gasilske lestve za Poklicno gasilsko enoto Celje, ki jo je zastopal direktor Janko Požežnik.

Župan se je uvodoma zahvalil za dosedanje sodelovanje vseh PGD in gasilske zveze, ki ostaja na visoki ravni. Izpostavil je lanskih 114 intervencij ter spomnil, da so gasilci ogromno dela opravili tudi ob nedavnem obilnem sneženju, ki je v višjih legah občine povzročillo nemalo nevšečnosti. “Sodelovanje je opredeljeno v dolgoročnem programu gasilstva, vemo, da sta pred nami velika projekta izgradnje gasilskega doma na Planini pri Sevnici in nadaljevanje postopkov za pričetek gradnje intervencijskega centra z novimi prostori za PGD Šentjur,” je še povedal župan.

448 operatvinih gasilcev

Predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej je orisal pomembnejše dogodke v letu 2022, v katerem so v intervencijah gasilci namenili več kot 9.200 svojih prostovoljnih ur. Trenutno je v gasilski zvezi 2.052 članov in 448 operativnih gasilcev, katerih vrste želijo še okrepiti in pomladiti, zato izvajajo tečaje. Lani so v tečajih dobili 56 pripravnikov in 23 višjih gasilcev, izvajali so tudi druga izobraževanja. Guzej je omenil tudi aktivno sodelovanje z možmi in tehniko v gašenju požara na Krasu. Šentjurska zveza je sodelovala tudi pri organizaciji gasilske olimpijade v Celju ter gostila dva uradna treninga mladine. Težave se sicer pojavljajo pri dobavi vozil in opreme, je pa občina sofinancirala nakup novih izolirnih dihalnih aparatov in kompletov ročnega baterijskega orodja s priborom.

Tekmovanja, jubileji in kongresno leto

Letos je kongresno leto, volilna skupščina Gasilske zveze Šentjur bo 11. aprila, naša GZ je v tem letu predsedujoča Svetu in poveljstvu GZ Celjske regije. PGD Prevorje bo obeležilo 50 let delovanja, PGD Planina pri Sevnici pa 130 let. Na državno tekmovanje, ki bo v Gornji Radgoni, si je udeležbo zagotovilo 5 ekip: pionirji in mladinci PGD Loka pri Žusmu, mladinke PGD Dobje, člani A PGD Lokarje in starejši gasilci PGD Slivnica pri Celju.

Veliko investicijo predstavlja tudi nakup nove avto lestve, je povedal direktor PGE Celje Janko Požežnik. Poleg podpisa z GZ Šentjur so podpisali pogodbo za sofinanciranje Poklicne gasilske enote Celje, ki bo sodelovala pri gašenju požarov v višjih nadstropjih z avto lestvijo in pri drugih oblikah reševanja iz višin. (vir: Občina Šentjur, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Jeseni ponovno odhajajo na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež

Na pomoč na Kras tudi gasilci iz šentjurske zveze

Tjaša Ferlež

Kar 32 ekip se je pomerilo na tekmovanju v Celju

Tjaša Ferlež

Naj bo dan, naj bo noč, našim občanom na pomoč!

Tjaša Ferlež

Po dveh letih ponovno tekmovala gasilska mladina

Tjaša Ferlež

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več