28.7 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

Po plašču, zdaj še nova notranjost slivniške šole

Gorica pri Slivnici, 30. avgust 2022 – V celotni občini prvi september verjetno najbolj nestrpno čakajo prav učenci Osnovne šole Slivnica pri Celju. Zaključila se je namreč prenova dela šolske zgradbe, ki datira v leto 1975. Nekdaj gradbeniški ponos je skozi čas pokazal svoje slabe plati, posebno v zadnjih letih, ki zahtevajo prilagojeno rabo prostora.

Občina Šentjur je s pripravo projektne dokumentacije za notranjo prenovo pričela v letu 2017. “Takrat si bile razmere popolnoma drugačne” v luči zadnjih negotovosti in nenehnih sprememb na trgu pojasnjuje župan Marko Diaci. Občina je v letu 2018 izvedla energetsko sanacijo celotnega objekta, sijoča šola pa je od takrat v sebi skrivala bornejšo podobo. 827 tisoč evrov vredna investicija je bila za občino precejšen zalogaj, zato je upala tudi na ustrezen državni razpis, ki je prišel šele čez nekaj let. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je tako primaknilo okoli 400 tisočakov.

Kaj je novega?

Slavnostno odprtje je zaradi razmer na trgu, posebno zaradi zamud v dobavi materialov, šola dočakala minuli torek, dva dni pred uradnim začetkom šolskega leta. V raznovrstnem programu učenci in učitelji, ob vedenju, da se čez dva dni vračajo za šolske klopi in katedre, niso bili nič kaj otožni. Kako tudi ne, saj se poleg lepšega izgleda nekaterih obstoječih prostorov nadejajo tudi kopice novih. V veliki, prej neizkoriščeni avli, so v novi medetaži pridobili dve manjši učilnici ter učiteljski kabinet, knjižnica pa je končno dobila enovit prostor s stekleno steno, ki ob brskanju po knjigah omogoča pritok naravne svetlobe. To bodo novi prostori s pridom izkoriščali.

Med novostmi je tudi razširjena prehodna učilnica med glavnim hodnikom starega dela šole in telovadnico. Ta je v predprostorih že v jeseni dobila primernejše garderobne prostore, ki sedaj nudijo tudi prhe. Učenci višje stopnje so dočakali tudi novo opremo garderobe, ki sedaj vsebuje tudi garderobne omarice. Novost, ki pa je učencem nekoliko skrita, je razširjena zbornica, ki se je je po besedah ravnateljice Brede Županc učiteljski kolektiv zelo razveselil. OŠ Slivnica pri Celju je zaradi del v zadnjem letu dni namreč delovala na pretežno provizoričen način. Ker je bil dobršen del šole gradbišče, so učenci dobili svoje matične učilnice, med katerimi so se selili učitelji. Pri nekaterih predmetih je to po njihovih besedah predstavljalo nekoliko večji zalogaj, a jim je uspelo. Obnovljen šolski prostor zdaj navdaja s posebno svežino, ki bo zagotovo prispevala k prijetnejšemu bivanju na šoli, posledično pa, upamo, tudi k ustvarjalnim, učnim in športnim rezultatom.

Sorodne novice

V Gorici pri Slivnici odprli Grassellijev park

Jure Godler

Dela osnovnošolcev odprla novo galerijo

ViP

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Na Glinci otroci peli slovenske pesmi

ViP

Za večerjo so poskrbeli moški!

Tjaša Ferlež

Snežni dan prinesel industrijsko cono in odnesel ministra

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več