19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Reševali so tudi s pomočjo lestve in koritastih nosil

Lokarje, 29. 10. 2021 – Požar je v petek, 29. oktobra v večernih izbruhnil v mizarski delavnici na kmetiji Trebovc, zaradi skobljanja lesa. Gasilci PGD Lokarje in PGD Šentjur so nemudoma odhiteli na kraj dogodka in začeli z reševanjem. Iskra naj bi zanetila žagovino v odsesovalni napravi. Tik za tem pa je prišlo še do prašne eksplozije. Eksplozija je poškodovala dve osebi, kateri sta bili v objektu. V času dogodka na kmetiji je bila še ena oseba, katera je nemudoma poklicala na številko 112 in prijavila dogodek na ReCO Celje.

Zahodni del ter vzhodni del notranjosti objekta ločuje lesena stena, ki je začela goreti in ogrožati parkiran traktor v objektu in shrambo plinske jeklenke namenjeno sušenju koruze. Zaradi eksplozije, ter visoke temperature je počilo okno in požar se je preko okna širil na ostrešje objekta. Ob ugodnem vetru ter neposredni bližini hleva je ogenj ogrožal, da se ta razširi še na hlev.

Več ponesrečencev

Na kraj požara so najprej prihiteli gasilci. Poveljujoči si je mesto požara najprej ogledal. Ob pregledu je ugotovil, da je velika nevarnost širjenja požara na sosednje objekte. Ob vsem tem ugotovi, da bo na intervenciji potrebna velika količina vode in še nekaj gasilcev operativcev. Odločil se je za aktivacijo sosednjega društva PGD Šentjur. Pred pričetkom neposredne akcije se je le ta prepričal, če je na kmetiji izklopljena elektrika in elektrarna izključena iz omrežja kmetije.

Nato je razdelil naloge in začel z pregledovanjem objekta, kjer naj bi se nahajale pogrešane osebe. Prostori so bili močno zadimljeni in v plamenih. Po pregledu gorečega objekta so napadalci ugotovili, da se prostoru  nahaja traktor, kateri gori v predelu motorja. Gasilca sta traktor delno pogasila. Nato se je vodja intervencije odloči, da traktor izvlečejo iz prostora ter ga zunaj pogasijo z srednje težko peno. Iz gorečega objekta so preventivno prinesli tudi plinsko jeklenko, ki so jo preventivno začeli hladiti, da je ne bi razneslo.

Med intervencijo so notranji napadi uspešno pogasili požar ter izvlekli dve poškodovani osebi, ki so ju predali Nujni medicinski pomoči v oskrbo. Ko so pogasili požar so vodjo intervencije obvestili, da še vedno pogrešajo eno osebo. Vodja se je nemudoma odločil  za iskanje osebe. Poškodano osebo so našli v etaži hleva. Ponesrečenca so preko lestve in koritastih nosil spustili iz hleva in ga predali ekipi reševalcev.

Dobro izpeljana vaja

Zastavljen scenarij je bil pomoč ob operativni gasilski vaji, katero so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Lokarje pripravili v sodelovanju z Prostovoljnim gasilskim društvom Šentjur. Vaja je bila izvedena v nočnem času. V nočni intervenciji je pomembno, da gasilci kraj intervencije dobro osvetlijo, saj s tem omogočijo lažje posredovanja samih gasilskih enot na sam kraj. Vajo je pripravil in jo vodil član PGD Lokarje Blaž Trebovc. Vajo pa so si z zanimanjem ogledali tudi domačini in sosedje. Poleg sosedov pa so si vajo ogledali tudi predstavniki Gasilske Zveze Šentjur, ki so vajo ocenili za odlično. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Med seboj si lahko pomagamo, če ostanemo skupnost!

Jure Godler

Zagorelo zaradi štedilnika na drva

Tjaša Ferlež

Mirno nedeljo začeli z gašenjem požara

Tjaša Ferlež

Zagorelo je v lesni delavnici

Tjaša Ferlež

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler

Gasilska vaja v Dobrini: Potres je povzročil še požar

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več