14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Pogled na vesolje s Prevorja

Prevorje, 19. avgust 2023 – Člani astronomskega društva Kosci Šentjur in kulturnega društva Prevorje so ponovno uspešno izpeljali 21. astronomsko noč na Prevorju. Pokrovitelj prireditve, ki je del Šentjurskega poletja, je Občina Šentjur. Tradicionalna prireditev privablja vsako leto več obiskovalcev. Letos je lepo vreme botrovalo  rekordnemu številu obiskovalcev iz vse Slovenije. Noč je bila jasna in obiskovalci so lahko uživali ob pogledih na zvezdno nebo. Prevorje leži v neokrnjenem kotičku Slovenije, kjer je svetlobnega onesnaženja malo, oddaljeno je od mestnega hrupa in je tako idealna lokacija za opazovanje nočnega neba.

Po pozdravnem govoru predsednika AD Kosci Šentjur Romana Ocvirka so obiskovalci prisluhnili zanimivemu predavanju Majde Kamenšek Gajšek. V predavanju, ki ga je poimenovala Vesoljski bilijard, se je dotaknila vesoljskih teles, ki se gibljejo v medplanetarnem prostoru našega osončja. Po poučnem, zanimivem predavanju je sledila osvežitev s pijačo in pecivom. Medtem se je popolnoma stemnilo in obiskovalci so lahko odšli na sprehod med zvezdami, kamor jih je popeljala Marica Kamplet.

V vmesnem času so astronomi umerili svoje teleskope tako, da so si lahko obiskovalci od blizu ogledali planeta Saturn in Jupiter. Dobre opazovalne razmere so omogočile še globje poglede v vesolje. Obiskovalci so si skozi teleskope z zanimanjem ogledali prostim očem skrite galaksije, meglice in zvezdne kopice. Vrtenje Zemlje je skozi noč omogočila najbolj vztrajnim poglede na različna področja vesolja.

Vesolje je res nekaj čudovitega. Dovolj je že strmeti v vesolje, kar nam umiri dušo. Ko vidiš nekaj tako širnega in neskončnega, se vse postavi na svoje mesto. Zavemo se, kako smo majhni in kako so s tem majhne naše težave, čeprav se nam zdijo velike. (Roman Ocvirk, foto: Gregor Gajšek)

Sorodne novice

Umetna inteligenca burila domišljijo tudi tabornikom na Prevorju

Jure Godler

Zaživela prevorska Liga malega nogometa

Jure Godler

Peti Anin večer – tokrat z avtorico knjige Zdaj sem tvoja Moja

Jure Godler

Seminar temeljnih postopkov oživljanja na Prevorju 2022

Jure Godler

Citre so se znova vrnile na prevorski oder

Jure Godler

Očistili Prevorje in okolico

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več