19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

»Pogosto majhna reč veliko velja«

Ponikva, 14. 5. 2022 – Letošnje Slomškovo bralno priznanje (SBP), ki želi spodbujati bralno kulturo med vsemi generacijami,  je potekalo pod geslom Pogosto majhna reč veliko velja. Vanj je bilo vključenih okrog sto župnij in več kot dva tisoč bralcev. Bralno leto so sklenili na Ponikvi, kjer je rojstna župnija blaženega  Antona Martina Slomška.

Tako je sobotno jutro na Ponikvo privabilo kakšnih 80 otrok, in še nekaj katehetov, mentorjev, staršev in drugih navdušencev nad knjigami, ki jim je skupno prav veselje do prebiranja knjig. Letošnje srečanje na Ponikvi je 22. po vrsti. Knjiga je v teh nenavadnih časih, napolnjenih z zasloni najrazličnejših oblik, ostala prijetno in varno zatočišče. Odstira nam nova svetovja, nas vabi na potovanja domišljije in postavlja izzive za naše vsakdanje izbire.

Knjige bogatijo vsakdan

Izbrane knjige iz življenja vodijo k življenju in nam pomagajo videti dejanja, ki bogatijo naš vsakdan in omogočajo,  da svet postaja svetlejši in boljši. Zbrane na Slomškovi prireditvi je najprej v telovadnici domače osnovne šole na Ponikvi čakal kratek kulturni program, v okviru katerega sta se Blaže in Nežica pogovarjala z Blažem Kocenom in tako predstavila udeležencem še enega znanega ponkovškega rojaka. Na oder sta povabila tudi Ireno Zevnik, ki je pred kratkim o Blažu Kocenu napisala knjigo Blaževi zemljevidi. V pogovoru je razkrila, kako je knjiga nastajala.

Tako kot vsa leta do sedaj, so podelili  tudi priznanja za štiri leta kakor tudi za devetletno zvesto branje knjig. Med prejemniki priznanj je bila tudi Beti, ki za SBP bere že kar neverjetnih 11 let. Po odmoru je sledila »učna pot« od točke do točke, kjer so udeleženci izvedeli nekaj zanimivosti o uporabi zemljevidov in drugih posebnostih, nato pa jih je pot vodila do župnijske cerkve sv. Martina, kjer je sledila še zaključna sv. maša.  Pri maši je sodeloval ponkovški cerkveni otroški pevski zbor pod vodstvom Marije Klančar. Skozi ves dan so sodelovali in sooblikovali potek dneva tudi ponkovški domači animatorji in skupina gostujočih animatorjev.

Ob tem dodajmo, da se tudi na Ponikvi mesečno zbirata dve skupini bralcev, ki z veseljem prebirata knjige in se o njih pogovarjata. Eno skupino sestavljajo otroci. Pred leti pa je začela delovati tudi skupina starejših bralcev, ki prav tako goji ljubezen do knjig. Tako kot že vsa leta do sedaj tako otroke kot odrasle ljubeče vodi mentorica gospa Irena Zevnik. (Tjaša Ferlež, foto: Alojz Kačičnik)

Sorodne novice

Sirene, helikopter in več poškodovanih na železniški postaji na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Na Kocenovo soboto preizkusili tudi hitre prste

Tjaša Ferlež

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Zaključek Martinovih dni na Ponikvi in krst mladega vina

Urša Kajba

20. Slomškov dan katoliških pedagogov na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Za presenečenje je poskrbel štajerski slavček

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več