18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net
Janez Janša - Noriško kraljestvo

Pogovorni večer: Janez Janša piše zgodovino

Šentjur, 2. 4. 2015 – Le redko, pa še to pred volitvami, se zgodi, da v Šentjur pride kakšen visoki slovenski državnik. Tokrat je na povabilo poslanke SDS Jelke Godec v Šentjur prišel nekdanji predsednik vlade in predsednik sveta EU, danes pa predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. V Ipavčevem kulturnem centru je predstavil svojo novo knjigo Noriško kraljestvo – Beli panter, ki jo je dokončal v zaporu. Material in ideje zanjo pa je prej zbiral skoraj pet let. Janša je v pogovoru z Godčevo opisoval “izgubljeni” del zgodovine Slovencev. Kot je ugotovil, je izvor Norikov – Keltov, ki so živeli na ozemlju današnje Avstrije, Bavarske in Slovenije na koncu 2. stoletja pred našim štetjem, krvno povezan z našim narodom. Noriško kraljestvo je bilo združenje več plemen, glavno mesto Noriškega kraljestva – mesto, imenovano Noreja, pa je bilo na Štalenski gori nad Gosposvetskim poljem. Noriki so bili znani predvsem zaradi železarstva in pridobivanja zlata, noriško železo pa so cenili vse povsod po svetu. Noriško kraljestvo so nato osvojili Rimljani in ga priključili svojemu imperiju. O vladarjih Noriškega kraljestva je bolj malo znanega, o imenih pa danes pričajo le imena na plačilni valuti – srebrnikih, ki so bili zaradi čistosti kovine bolj čislani kot rimski denariji.

Janeza Janšo je pritegnil ta pozabljeni del zgodovine. Avtor je našel tudi odgovor, zakaj smo Slovenci pozabili na ta del naše zgodovine: “Ko smo bili še pod Avstro-Ogrsko, dunajski šoli ni bilo v interesu, da smo Slovenci na tem področju večji staroselci kot Germani. Ko smo bili v Jugoslaviji, je ustrezalo panslovanski teoriji, da smo izvirali iz matere Rusije. Odkar pa smo samostojni, pa ni prave razlage. Mogoče je minilo premalo časa in bi bilo potrebno pravljice iz zgodovinskih učbenikov popraviti.” Dodal je še, da danes ni več skrivnosti o genetskem izvoru, objavljena je bila tudi raziskava o genetski zasnovi vsakega naroda, vse to pa zanika teorije o enkratnem prihodu naših prednikov izza Karpatov.

“Do spremembe učbenikov bo zagotovo prišlo,” je bil odločen avtor, saj gre za dejstva. Dejstvo pa je tudi, da so vsi evropski narodi več ali manj mešanica različnih ras. V pogovoru sta se povezovalka in avtor knjige dotaknila tudi Bele knjige, Demosa in stranke kontinuitete, ki so bile v opoziciji. Dotaknila sta se tudi sramotnega dejstva, da nekateri poslanci v DZ ne vedo, kdaj so državni prazniki itd. Za kulturni vložek sta poskrbeli sopranistka Mateja Bobek in citrarka Jasmina Levičar, po koncu večera pa je sledilo druženje v avli IKC. (Jure Godler)

Sorodne novice

Pogovor o Sloveniji v duhu knjižnih uspešnic

Jure Godler

So slovenski kmetje na robu izumrtja?

Jure Godler

Šentjurčanki med najbolj uspešnimi politiki septembra

ViP

Prejeli smo: Odbor SDS pomagal odpravljati posledice poplav

Jure Godler

Občinski odbor SDS Šentjur na obisku v evropskem parlamentu

Jure Godler

ŠENTJUR: Diaci vstopa v četrti mandat. Prejel 70,58 % glasov.

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več