6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

Poj mi pesem za Prešernov dan

Gorica pri Slivnici, 6. 2. 2019 – Kulturno društvo Gorica pri Slivnici je v sredo pripravilo krajevno praznovanje kulturnega praznika. Po Zdravljici, ki so jo ubrano zapele pevke Vokalne skupine Kresnice, je poslušalce, ki so do zadnjega mesta napolnili dvorano Kulturnega doma Gorica pri Slivnici, pozdravila nova predsednica društva Patricija Palčnik. “Slovenski kulturni praznik ni zgolj France Prešeren in njegova poezija. Slovenski kulturni praznik je tudi slovenska beseda z vsemi svojimi narečji, je slovenska glasba, slovenski ples, slovensko gledališče, slovenski film in nenazadnje – slovenski kulturni praznik smo mi – slovenski narod,” je uvodoma povedala predsednica.

Dodala je, da letos obeležujemo tudi 100-obletnico priključitve Prekmurja k ostalemu slovenskemu ozemlju, ki je zaradi svoje oddaljenosti še vedno mistično in posebno. Tudi Prekmurje je vplivalo na našo kulturo in je del slovenske kulture. Eden vidnejših predstavnikov te pokrajine je tudi Vlado Kreslin. Zato so organizatorji v kulturnem domu, ki praznuje svoj 40. rojstni dan, gostili del Prekmurja. Ogledali so si dokumentarni film Poj mi pesem, ki ga je režiral Miran Zupanič. Film govori o Kreslinovem življenju in njegovih spominih.

 

Poj mi pesem

V naslednjih 107 minutah so si gledalci lahko na platnu ogledali film, v katerem je Kreslin odkrito spregovoril o svojem življenju, rdeča nit pa so bile njegove pesmi – hiti, ki so počasi postale tudi že zimzelene. Film odlično zajame njegovo željo po glasbi, petju in igranju, gledalcem pa odpre pogled v delček intime slovenskega glasbenika ter tudi vpliv, ki so ga njegove pesmi pustile v slovenski kulturi.

Na koncu filma je organizator dogodka Vid Palčnik pred oder povabil tudi režiserja filma, profesorja na AGRFT Mirana Zupaniča, ter z njim spregovoril nekaj besed o filmu. “Ob ustvarjanju filma sem se odločil za smer duše – tista smer, ki je Vladu najbližja,” je povedal režiser. Dodal je, da je bil film že od samega začetka zamišljen kot kinematografski dokumentarec, da bo predvajan na “večjem platnu, kot ga imate danes,” se je pošalil Zupanič. Ob tem je moral spoznati glasbenikovo življenje, prepuslušal je celotno diskografijo in prebral vse, kar je bilo zapisano o njem.

Znanega glasbenika pa so pod soj luči povabile Kresnice, ki so zapele njegovo pesem Ptič. Palčnik je Kreslina spraševal o njegovih spominih na idejo in sam potek snemanja filma. “Kako daleč v intimo bo šel film, je tudi ena izmed prvih skrbi – žene, deca, pa bivše žene in bivša deca. Seveda so bili moja deca takoj proti temu, da se pojavijo v filmu, žena je bila tudi na robu, ampak jo je režiser le pregovoril o kratki izjavi, ki jo je dodal v film,” je hudomušno dodal Kreslin. Spregovoril je tudi o posnetem gradivu, ki ga je bilo preko 100 ur in kaj bo Zupanič izpustil in kaj dodal v film. “Kje so zdaj te velike ribe, ki sem jih na Muri ujel?” je bilo žal glasbeniku o izpuščenih kadrih iz snemanja. Na koncu pogovora pa je vzel tudi tisto črno kitaro ter zelo primerno zaigral pesem Poj mi pesem, ob petju pa mu je pritegnila cela dvorana. Poslušalci so se na koncu dve uri in pol trajaoče prireditve v avli okrepčali in odžejali ter se pogovorili in seveda fotografirali z znanim glasbenikom.

 

(Jure Godler)

Sorodne novice

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Za praznik športa obhodili domače gričke

ViP

Stoječe ovacije na petletki Šansoneta

Jure Godler

V spomin Grassellijev v Gorici pri Slivnici kmalu park

ViP

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

80 let od mučeništva Janeza Kranjca

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več