14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Pokazali idejno zasnovo za nov gasilski dom PGD Planina

Planina pri Sevnici, 19. 3. 2022 – V soboto so se po dolgih dveh letih ponovno srečali gasilci prostovoljnega gasilskega društva planina, kjer so izpeljali svoj redni letni občni zbor. Beseda je tokrat tekla o dogajanju v preteklih letih pomembne ideje in cilji gasilskega društva pa so bili jasno usmerjeni tudi v prihodnost.

»Preteklost nas uči, da leto ni letu enako. Vsako leto je nekaj posebnega in prav je, da si vsako leto zapomnimo po dogodkih, ki društvo zaznamujejo in hkrati pišejo njegovo zgodovino.« Tako je svoje poročilo začel predsednik društva Andraž Hladin. Na žalost je bilo leto, ki je za nami, skoraj enako letu pred tem. Še zdaleč ni bilo tako pestro, delavno aktivno in bogato, kot v preteklih letih. Za vse to, zagotovo niso krivi gasilci, ampak epidemija Corona virusa, ki ni ohromila samo gasilske dejavnosti, ampak celoten svet.

Navadno smo leto začeli z obiskovanji gasilskih občnih zborov, v preteklem letu pa temu žal ni bilo tako. Prva večja in tudi pomembna aktivnost je bil razširjen sestanek pri županu Občine Šentjur, ko so se poglobljeno in konstruktivno začeli pogovori o gradnji Gasilskega doma na Planini pri Sevnici. Konec marca, ko so se omejitve malce omejile, so organizirali prvo večjo delavno akcijo – počistili so pot po kapelicah k cerkvi Sv. Križa in na pobudo Krajevne skupnosti Planina pri Sevnici odstranili vso drevje okrog nekdanjega igrišča in avtobusne postaje, pri čemer je ves izkupiček od prodaje lesa in vejevja je ostal v društveni blagajni. Zagnanost in vnemo pri delavni akciji je prekinila intervencija v podjetju Tajfun, ki pa se je k sreči končala brez večjih posledic. »Omenjena akcija, je bila tudi prvo druženje, po razglasitvi epidemije leta 2020, tako da na tem mestu hvala vsem, ki ste nam pomagali, tako pri delu kot tudi pripravi pogostitve« doda predsednik.

Organizirali vajo in pregledali gasilnike

V poletnih mesecih, pretiranega dogajanja bi bilo. Edino kar je mnoge še posebej »grizlo«, je bilo, da ko so na dan, ki je na Planini že tradicionalno rezerviran za odvijanje Angelske nedelje, gledali v nebo in si rekli: »Letos, ko pa ni Angelske imamo je pa lepo vreme, ne pa kot pretekla leta, ko nam jo je velikokrat zagodel dež.« Do oktobra je bilo, razen izleta starejših gasilcev bolj ali manj mirno. V mesecu požarne varnosti, so gasilci s podjetjem Prosignal organizirali čistilno akcijo v gasilskem domu, pregled opreme in gasilnikov. Udeležba je bila v skladu s Covid zaspanostjo – nekoliko slabša. Enako velja za tudi z udeležbo na vaji treh občin, ki so jo organizirali konec oktobra v sodelovanju s podjetjem Montpreis.   

Korak do nove stavbe

V letu 2021 je bil usklajen in tudi s strani Občine Šentjur potrjen Dolgoročni program razvoja gasilstva v občini Šentjur za obdobje 2021-2030, kar je pomemben dokument tudi za planinske gasilce. V njem je zapisana strategija razvoja gasilstva za celotno občino Šentjur, za njih je še posebej pomemben investicijski del tega dokumenta, ki predvideva izgradnjo novega gasilskega doma (prva polovica tega desetletja), v letu 2023 nabavo novega vozila GVM-1, v letu 2026 obnovo gasilske cisterne AC (MAN) in v letu 2028 menjava prvega napadalnega vozila – trenutno GVV2, za GVC 16/25.

S sprejetjem tega dokumenta, se je Občina Šentjur zavezala, da bo sofinancirala določene odstotke pri posameznih investicijah, je pa velik del tudi na nas, da bomo kot društvo zagotovili preostale deleže.  V preteklem letu jim je uspelo urediti meje okrog »starega« gasilskega doma. Ta projekt je trajal že dolga leta in je konec koncev tudi pomemben korak na poti morebitne prodaje starega objekta, po tem ko bo zgrajen nov gasilski dom.  Nov gasilski dom so tako idejno predstavili na občnem zboru društva. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da se bodo planinski gasilci razveselili prostorne, moderne in uporabne stavbe – gasilski dom. Je pa še vedno pred njimi izziv, da uredijo lastništvo z Občino Šentjur za del zemljišča pod gasilski domom, ki je še vedno v njihovi lasti.

Upajo na boljšo prihodnost

Leto se je končalo, za njimi pa je ostalo kar nekaj neizpolnjenih načrtov. Odpadla je večina tekmovanj, obe prireditvi – Florjevanje in Angelska nedelja, ekskurzija za člane in članice, marsikateri obiski članov ob visokih obletnicah in še bi lahko naštevali. Delo z mladino, članicami in starejšimi gasilkami in gasilci pa je bilo, razen z nekaj izjemami, prav tako zelo okrnjeno. Nekaj njihovih članov se je izobraževalo in tako kljub zahrbtnim časom nadgradilo svoje znanje. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež

Od jubilejne prireditve do festivala

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več