18.3 C
Šentjur pri Celju
03/08/2020
sentjur.net

Pokaži, kaj znaš ponovno prekinila nevihta

Dobje, 30. 7. 2017 – Člani Kulturnega društva Dobje, katermu predseduje Peter Frece, so pripravili že 46. tradicionalno prireditev Pokaži, kaj znaš. Kot vsako leto pa jim priskočijo v pomoč tudi gasilci PGD Dobje. Prireditev Pokaži, kaj znaš je znana daleč naokoli, slovi pa tudi po tem, da je bila odskočna deska mnogim, danes zelo uspešnim glasbenikom – Veri Šolinc in njenemu bratu Janezu, bratoma Polanc, Andreju Toplišku (Okrogli muzikanti), bratoma Bojanu in Andreju Zemetu ter drugim. Zbrane, ki so se nagnetli najprej pred vročino, čez nekaj minut pa pred nevihto, je pozdravil predsenik KD Dobje Peter Frece.

S prireditvijo sta pred skoraj pol stoletja začela Jožica in Franc Salobir. Na predlog Zveze kulturnih društev Šentjur so pred samim začetkom Jožici Salobir podelili najvišje priznanje Zveze kulturnih društev Slovenije – zlato medaljo. Priznanje pa je podelil podpredsednik ZKD Slovenije Jože Osterman. Jožica Salobir je bila predsednica KD Dobje od njegove ustanovitve marca 1960 do januarja 2017 – torej polnih 56 let. V vsem tem času je aktivno delala na različnih kulturnih področjih in organizirala številne kulturne prireditve. Vseskozi pa je bila tudi pobudnica in organizatorica, skupaj s pokojnim možem, tudi tradicionalne prireditve Pokaži, kaj znaš. Prva prireditev je bila leta 1972 in jo je brez prekinitve organizirala vsako leto, o prireditvi pa je Tone Vrabl napisal tudi knjigo. Ustanovila je tamburaški orkester in vodila otroško folklorno skupino. Zelo si je prizadevala za gradnjo Kulturnega doma Dobje.

Po podelitvi je prireditev že drugo leto prekinil močan naliv, zato so organizatorji počakali, da je prenehalo deževati, in nadaljevali. Nastopajoči so bili razdeljeni v dve skupini – posamezniki in ansambli. Strokovno komisijo, ki pa je spremljala nastope, so sestavljali Klavdija Vinder, Miran Majcen, Matjaž Vodišek in Brane Klavžar, svoje glasove pa so lahko na prejetih glasovnicah oddali tudi obiskovalci. Nastopilo je devet posameznikov in osem ansamblov. Po končanih nastopih je komisija preštela glasovnice in določila najboljše. Po izboru občinstva sta priznanje prejela Neža Turnšek in Ansambel Boršt, po oceni strokovne komisije pa je nagrado prejel Ansambel Blaža Hutevca. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Pralne zaščitne maske za vsa gospodinjstva v Občini Dobje

Jure Godler

#koronaintervju št. 13 – Lidija Čadej, občinska uradnica

Jure Godler

Dobjanski večer: Od Prešerna, Valentina do pusta…

Jure Godler

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana

Jure Godler

V Dobju odprli in blagoslovili razstavo jaslic

Tjaša Ferlež

Na Dobju preizkusili svoje sposobnosti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več