15.4 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana

Dobje, 19.1.2020 – V nedeljo so člani Kulturnega društva Dobje priredili že drugi Veseli dobjanski večer, katerega tematika je bila zdrav življenjski slog. Prisluhnili so lahko predstavitvi zdravega življenjskega sloga in nekaterih bolezni, ki so pogosto “tihi ubijalci”. Predstavila jih je vodja Centra za krepitev zdravja Šentjur, Marjana Kugonič. “Naše telo je ustvarjeno za gibanje, zato je redna telesna dejavnost eden izmed temeljev zdravega življenjskega sloga,” je povedala predavateljica.

Ob vse bolj razširjenem sedečem življenjskem slogu in pomanjkanju redne telesne dejavnosti za krepitev zdravja se posledice na človekovem organizmu kažejo na zelo različne načine. Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana. Vsakomur je danes na voljo ogromno informacij na temo zdrave prehrane in spreminjanja načina življenja zaradi boljšega zdravja. Veliko posameznikov se pogosto zateka tudi k raznim dietam in se hitro znajde v začaranem krogu različnih sprememb v prehranjevanju, ki pa zaradi neprestanega spreminjanja ne prinašajo posebnih koristi. Človek se vsakodnevno podaja v različne vrste odnosov, v katerih prevzema različne vloge, kot so vloga partnerja, sodelavca, starša in prijatelja, zato je pomemben tudi ta vidik, ki vpliva na posameznikovo dobrobit, ki ima ugodne učinke za njegov dvig same kakovosti življenja.

Še v hribe … 

Po kratkem koristnem predavanju smo se odpravili še na bližnji hrib v Dobju – na Handil. A seveda le s pomočjo videoposnetka. Ogledali smo si, do kod seže pogled z nadmorske višine 651 m. S Handila vidimo vse od Kamniško-Savinjskih Alp, do hrvaškega Zagorja, sosednjih hribov, ter seveda tudi tistih malo bolj oddaljenih hribov, kot sta Boč in Donačka gora. Na slovenski kulturni praznik, v soboto, 8. februarja, pa člani KD Dobje vljudno vabijo na pohod s prijetnim druženjem.

Tako kot prejšnjič sta se tudi tokrat predstavili dve bližnji kmetiji, in sicer kmetija Kladnik iz Završ pri Dobju in Sirarstvo Vidic iz Vodruža pri Šentjurju, ki sta pripravili manjšo pogostitev na temo zdrave prehrane. Že vljudno pa vabijo na njihov že tretji Dobjanski večer, ki bo v nedeljo, 16. februarja, ob 18. uri. Večer bo tokrat obarvan s pesmijo in poezijo. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Z domačimi gasilci izvedli čistilno akcijo

Jure Godler

Lokalni ponudniki hrane so v ponudbi se združili še v Dobju

Jure Godler

V zahvalo zdravstvenim delavcem je pesnica napisala pesem

Tjaša Ferlež

Dvanajsti Guzejev pohod po dobjanskih gričih

Majda Rezec

Naši zdravstveni delavci so v dobri kondiciji

Jure Godler

Kolumna: Naša prepričanja so zgolj prazen up

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več