20.7 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Pomembno je medsebojno povezovanje

Dobje, 17. 3. 2023 – V Kulturnem domu v Dobju so se zbrale članice gasilskih društev znotraj Gasilske Zveze Šentjur, ki so pregledale dogajanje v preteklem letu, si izmenjale kakšno besedo ter se ob glasbi zabavale pozno v noč. Vse prisotne je na začetku lepo pozdravila predstavnica članic Breda Županc, ki je iskreno zahvalo izrekla gostujočemu gasilskemu društvu Dobje za njihov trud in vso organizacijo pri izvedbi njihovega srečanja. »Naša stalna naloga je, da članice spodbujamo k izobraževanju in izpopolnjevanju strokovnega znanja. Članice po posameznih društvih spodbujamo kolegice, da se udeležujejo izobraževanj in s tem pripomorejo h krepitvi operativnega članstva v naši gasilski zvezi,« je med drugim povedala Župančeva.

Znanje in informacije prenesle tudi po društvih

V aprilu preteklo leto so se članice Gasilske Zveze Šentjur udeležile regijskega posveta za članice Celjske in Savinjsko-šaleške regije v Preboldu. Prisluhnile so predavateljem, ki so prisotne seznanili s strokovnimi temami (legalizacija gasilskih domov, masovna nesreča – Vrbje 2020), izvedele pa so tudi nekaj koristnih nasvetov o tem, kako preprečiti povišane maščobe v krvi.

Predsednica sveta članic je predstavila Priročnik za delo s članicami. Z udeležbo na takšnih predavanjih in srečanjih pridobivajo članice ogromno novih informacij in znanja, ki ga nato prenesejo na članice komisij, te pa nato z novostmi in aktualnimi zadevami seznanijo članice po posameznih društvih. Verjamem, da je dober prenos informacij znotraj gasilske organizacije ključen za uspešno delovanje, je ob tem še dodala.

Vse manj ženskih tekmovalnih ekip?

Pomladni meseci so namenjeni pripravi na občinsko gasilsko tekmovanje, ki so se ga udeležile tudi ekipe članic znotraj domače gasilske zveze. Udeležba tekmovalnih ekip članic na tekmovanju GZ Šentjur je bila lani res skromna. V komisiji so se o tem tudi precej pogovarjale. Ugotavljale so, da je verjetno k temu največ pripomoglo novo določilo o obvezni strokovni usposobljenosti tekmovalk – še zlasti pri ekipah članic B, deloma pa je k manjšemu interesu pripomoglo tudi obdobje epidemije.

V komisiji bodo še naprej strmele k temu, da k udeležbi na tekmovanju spodbudijo čim več ekip članic, zavedajo pa se, da je to včasih težko, ker so ženske poleg gasilstva obremenjene še s številnimi drugimi obveznostmi, zlasti družinskimi, ki jih je včasih težko uskladiti. Članice so sodelovale tudi na gasilski olimpijadi v Celju. Posamezne članice društev so sodelovale kot nosilke tabel na otvoritveni in zaključni slovesnosti, pomagale pa so tudi pri drugih spremljajočih dejavnostih, ki so bile povezane z največjim gasilskim dogodkom – Gasilsko olimpijado v Celju.

Pohod in preteklo druženje

Aprila lani so imele članice svoje redno letno srečanje. Gostile so jih članice in člani PGD Slivnica pri Celju, ki so se zelo potrudili pri organizaciji srečanja, saj je potekalo v sproščenem in prijetnem vzdušju. Uradni del je bil namenjen pregledu dela komisije za članice v preteklem letu in kratkim poročilom predsednic komisij posameznih društev. Članice gasilske zveze Šentjur so aktivne tako na operativnem kot na organizacijskem področju, kar kaže na njihovo vsestransko delovanje in pomeni dobro popotnico tudi za delo v prihodnje. Oktobra so organizirale pohod članic GZ Šentjur.

Gostili so jih gasilke in gasilci PGD Loka pri Žusmu. Zbralo se je okoli 20 članic, ki so se podale na prijeten pohod. Ogledale so si Rafov rov, kjer jim je lastnik predstavil čudovito izkopan in opremljen rov. Člani in članice PGD Loka pri Žusmu, so na poti poskrbeli za okrepčilo, tako da nikomur ni zmanjkalo moči. Pohod so zaključile v njihovem gasilskem domu, kjer so se članice z veseljem še nekaj časa družile in tako zaključile lep dan. Poleg članic, predsednikov in poveljnikov posameznih gasilskih društev pa sta se petkovega srečanja v Dobju udeležila tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej in župan Občine Dobje Franc Leskovšek. (Tjaša Ferlež, Foto: PGD Dobje)

Sorodne novice

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Jure Godler

Priprava na porod in starševstvo

Jure Godler

Prejeli smo: 20 let? Res? Toliko je že?

Jure Godler

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Za večerjo so poskrbeli moški!

Tjaša Ferlež

V Gorici pri Slivnici so se srečali predstavniki LAS-ov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več