28.8 C
Šentjur pri Celju
17/07/2024
sentjur.net

Ponikva: Birmanci bogatejši za nove darove

Ponikva, 11. 10. 2020 –  Birma je eden najpomembnejših krščanskih zakramentov. V Rimokatoliški cerkvi pomeni to zakrament potrditve v veri, ki v prejemniku dopolni in utrdi milosti, ki jih je že prej prejel pri krstu. Birma naj bi bila tudi duhovna zrelost, zato birmo prejmemo v obdobju prehoda iz otroštva v odraslost.

Letošnje leto je iz vseh zornih kotov zelo posebno, saj je še vedno v polnosti zaznamovano z najbolj aktualno temo bolezni Covid-19. Dobro vemo, da je zaprtje šol, vrtcev in celo prepoved verskih obredov doprinesla k temu, da so se marsikatere stvari spremenile ali zamaknile na poznejši čas. Ena takšnih stvari je zagotovo tudi slovesnost sv. birme, ki je po rednem programu izpeljana navadno ob koncu šolskega leta, v letošnjem letu pa je bila premaknjena kar na jesenski čas.

23 birmancev

V farni cerkvi na Ponikvi se je tako zbralo 23 birmancev in ravno toliko njihovih botrc in botrov. Zakrament birme je podeljeval dekan Tadej Linasi iz Šmarja pri Jelšah. V svoji pridigi je birmance spodbujal, naj živijo aktivno vero, pri tem pa jim iz lastnih izkušenj povedal zgodbo, zakaj je izbral ta poklic in kje ga je vera še posebej zaznamovala.

Kljub nenadni odločitvi za spremembo datuma sv. birme na Ponikvi zaradi slabšanja epidemioloških razmer so se birmanci in njihovi botri dobro pripravili na prejem zakramenta, res pa je potrebno poudariti, da je bila letošnja birma izpeljana v nekoliko skromnejši obliki kot ponavadi. Birmanci so iz domače cerkve odkorakali z novimi darovi: dar modrosti, dar umnosti, dar svéta, dar moči, dar vednosti, dar pobožnosti in dar strahu božjega. Ti darovi bolje usposobijo prejemnika za življenje po Jezusovem nauku in s tem za krščansko pričevanje. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Sirene, helikopter in več poškodovanih na železniški postaji na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Na Kocenovo soboto preizkusili tudi hitre prste

Tjaša Ferlež

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Zaključek Martinovih dni na Ponikvi in krst mladega vina

Urša Kajba

20. Slomškov dan katoliških pedagogov na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Sveta maša kar na Rifniku

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več