14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Ponikva končno dočakala svoj grb in zastavo

Ponikva – Večina krajevnih skupnosti v naši občini ima svoje prepoznavne simbole, tako grb kot zastavo, nekatere celo himno. Omenjeni trojček je nazadnje pridobila Krajevna skupnost Loka pri Žusmu. Po svojih simbolih so že nekaj let hrepeneli tudi krajani Ponikve.

Svet Krajevne skupnosti Ponikva pod vodstvom Jožeta Šibala je v lanskem oktobru naredil prvi večji korak v tej smeri in določil heraldike, ki so z obzirom na naravne in kulturne znamenitosti predložili šest predlogov, med katerimi je 22-članska komisija (med katerimi so bili predstavniki društev, župnije in nekdanji predsedniki svetov KS) konec minulega meseca izbrala novo ponkovško podobo (sklep o izboru hranimo v uredništvu).

Snovalci krajevnih simbolov so v obzir vzeli več prepoznavnih točk v KS Ponikva in znamenite osebnosti. Današnji grb v središče tako postavlja zeleno jelko, ki po besedah grboslovcev ponazarja plodnost narave in njeno prvinskost. Jelka je – tako pravijo avtorji – drevo, ki v simbolnem pomenu tudi združuje, kot sam kraj Ponikva. Obris grba, ki je tradicionalno v obliki ščita, je temnomodre oz. vijoličaste barve, kar ponazarja ponkovški naravni biser – velikonočnico. Modra in vijoličasta barva sta tudi barvi modrosti, s čimer so snovalci želeli zaobjeti vse modre osebnosti, ki iz Ponikve izhajajo; Slomšek, Kocen, Buser ipd. V samem grbu na vzpetini stoji tudi godalo, ki ponazarja ljudske godce, bogato kulturno dediščino krajev. Simbolni pomen: ravno iz tega instrumenta poganja prej omenjeno drevesce – simbol življenja, da ravno iz kulture rasteta kraj in domovina.

KS Ponikva_grb_zastava-02

Grbu so snovalci celostne podobe dodali tudi zastavo, ki bo v prihodnjih dneh zaplapolala pred sedežem krajevne skupnosti. Nanjo je grb centralno umeščen. Zastavo sestavljajo trije vzporedni vodoravni pasovi, zgornji in spodnji, ki sta zlatorumene barve, ponazarjata pa cvetočo oljno repico, ki je ena od prepoznavnih simbolov Ponikve. Srednji, beli pas ponazarja mir, popolnost in blagostanje v kraju. V šali so oblikovalci dodali, da lahko belo povežemo tudi s kamnitim paviljonom v središču Ponikve.

S krajevne skupnosti so ob tem sporočili, da želijo, da bi zastava našla pot v vsak ponkovški dom, prav tako razmišljajo o postavitvi višjega droga pri paviljonu. Prav tako bi, ko bodo drevesa v kostanjevem drevoredu dovolj zrasla, zastave (kot v mestnih avenijah) izobesili tudi tam.

Članek je bil seveda prvoaprilska potegavščina. 

Sorodne novice

1. april: Bi Šentjur utegnil postati mestna občina?

ViP

1. april: Šentjursko krožišče bo krasil Lintvar

Jure Godler

Zastavo Gasilske olimpijade dvignili tudi v Šentjurju

Jure Godler

Na Livadi bo zrasel nov stanovanjski blok

Jure Godler

V akciji Slovenija kvačka narejen tudi grb Občine Šentjur

Jure Godler

Na Ponikvi dočakali svoj grb in zastavo

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več