0.1 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Ponkovški gasilci iskali medvede po Kočevju

Sobota, 21. oktober 2023 – V soboto zjutraj so se gasilci in gasilke PGD Ponikva z avtobusom odpeljali proti Kočevju. Med potjo jih je na začetku izleta pozdravil predsednik društva, Franc Hrovatič, in jim zaželel, da jim izlet pusti polno lepih spominov. Že dvajset let je te izlete organiziral Roman Pevec, ki je povedal: »Želim, da se imamo lepo in izkoristimo dan za prijetno druženje, ki naj nam ostane v lepih spominih.«

Do leta 2017 je bila skrivnost obstoja bunkerja Škrilj, ki je zdaj dostopen za javnost. Gibanje tam je omejeno, saj gre še vedno za vojaško območje, kjer se še danes nedaleč stran nahaja strelišče. Tam veljajo stroga varnost in pravila, zato je ogled in dostop mogoč samo ob predhodni najavi in organizirani ekipi do 25 ljudi. Z njimi je bila vodička Mateja, ki je prav tako gasilka. Razdelili so se v dve skupini – ena skupina je občudovala rove bunkerja, druga pa si je privoščila kavo ali pa »kozarček rujnega« v bližnjem lokalu.

Na obisk kočevskim gasilcem

Po ogledu Titovega bunkerja so se odpeljali do PGD Kočevje, kjer jih je sprejel poveljnik Luka Butala in predstavil delovanje društva, njihova vozila in opremo. Povedal je o eksploziji, ki se je lansko leto zgodila v tovarni Melamin, kjer so posredovali tudi sami. Postregli so z odličnim golažem, na koncu pa so tiste, ki so se želeli »dvignili v nebo«, dvignili z dvižno košaro (35 m). PGD Kočevje je namreč teden dni pred obiskom gasilcev s Ponikve na mestni ploščadi v Kočevju slavnostno prevzelo pomembno pridobitev – popolnoma novo gasilsko avto lestev.

Z dobro glasbo sta dan lepšala muzikanta: harmonikaš Rok in baritonist Kristjan. Njuno igranje je doseglo vrhunec pred pivovarno Matt, kjer so ponkovške gasilke zapele in zaplesale. Za dodatno popestritev pa je za harmoniko poprijela tudi gasilka Lucija. Pivovarna Matt je družinska pivovarna, ki je nastala iz želje očeta in dveh sinov, da najdejo nekaj, kar bi jih družilo, kar bi počeli skupaj v prostem času in po službi uživali v nečem, kar jih veseli. Tako je ime nastalo iz začetnih črk njihovih imen: Miran, Anže in Toni Tekavec – MATT. Pred pivovarno so degustirali piva, imeli so voden ogled pivovarne, kjer so jim predstavili tudi proizvodnjo.

Če se pot izleta vije skozi Lukovico, je Gostišče Furman tisto, že skoraj tradicionalno, kamor se PGD Ponikva rada vedno znova vrača, saj vedno z odlično postrežbo poskrbijo za dobro hrano in pijačo. Medvedov niso našli, so pa gasilci in gasilke PGD Ponikva znova bogatejši z novimi izkušnjami, poznanstvi, doživetji. Z gasilskim pozdravom »NA POMOČ!« (Urška Kajba)

Sorodne novice

Ob dnevu odprtih vrat pogasili požar z mokrimi krpami

Urša Kajba

Je za požar kriva kuhalna plošča?

Tjaša Ferlež

Za presenečenje je poskrbel štajerski slavček

Tjaša Ferlež

Drameljski upokojenci vandrali po deželi suhe robe

Jure Godler

Občinski odbor SDS Šentjur na obisku v evropskem parlamentu

Jure Godler

Ob 100. obletnici društva lani prevzeli novo vozilo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več