14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Postavili temeljni kamen za Hišo Gustav

Šentjur, 18. 6. 2021 – V Domu starejših Šentjur bodo letos začeli z izgradnjo novega prizidka, ki so ga pomenovali Hiša Gustav. Novozgrajeni objekt bo povezan z obstoječim. V Hiši Gustav pa bodo zagotovili dodatne prostore za izvajanje dnevnega varstva in za potrebe začasnega bivanja. “Potreba po obeh storitvah je v našem okolju je zelo velika. Začasno bivanje bomo nudili uporabnikom v času rehabilitacije oz. kot kratkotrajnejše oblike bivanja,” je povedala mag. Vesna V. Razboršek, direktorica Doma starejših Šentjur.

Z igradnjo Hiše Gustav bodo možnost dnevnega varstva omogočili vsem, pri čemer bodo več kapacitet namenili tudi ožji lokalni skupnosti. “Dom se bo na tak način odpiral v skupnost in uporabnikom, ki se bodo vključili v dnevno varstvo, omogočil določene aktivnosti, druženje, oskrbo in nego, ki jo zaradi različnih razlogov svojci ne morejo zagotoviti v domačem okolju,” je dodala Razborškova.

Slab miljon in pol

Projekt se bo izvajal na programskem območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija, skupna višina investicije pa je 1.467.000 evrov. Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstev iz proračuna znaša 91,56 % celotnih upravičenih stroškov. Po pogodbi ima tako dom zagotovljenih 1.324.000 evrov nepovratnih sredstev. Razliko pa bodo zagotovili v Domu starejših Šentjur sami iz lastnih virov. “Zahvaljujemo se občini Šentjur, ki ima posluh za sterejše ljudi v občini in je domu brezplačno podelila stavbno pravico za zemljišče, na katerem bo zgrajena Hiša Gustav. S tem je Občina Šentjur izkazala posluh za potrebe starejše generacije, ki je ena izmed najranjivejših delov populacije,” je svoj uvodni nagovor zaključila direktorica doma.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, ki je izrazil veselje, k novi investiciji, ki je velika pridobitev za naše občanke in občane. “Bilo je vloženega kar nekaj truda ampak z dobro voljo in pravnimi načini smo uredili vse, da omogočimo to izgradnjo,” je povedal župal. Izrazil je zadovoljstvo, da so v domu pridobili tudi zunanja sredstva, saj načtov za izboljšanje kvalitete bivanja in stroritve še ni zmanjkalo.

Minister

Na prvo dejanje začetka gradnje – otvoritvi temeljnega kamna, pa se je v Šentjur oglasil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Izpostavil je, da je prizidek k domu, s to vsebino, nova smernica v svetu. Na ministrstvu se zavedajo, da dolgotrajno stanje v sistemski oskrbi ni dobro, zato so pristopili tudi s prioritetnim cepljenjem stanovalcev proti koronavirusu. Pohvalil je idejo o začasnem bivanju starejših, ki bodo tukaj lahko počakali družino, ki skrbi za njih in so za krajši čas odšli z doma (letni dopust ipd …). “Ta investicija je velika pridobitev in se veselim z vami,” je zaključil minister. V Šentjur je pripotoval s sekretarko v kabintu vlade Jelko Godec.

Sledil je še sklepni dogodek, kjer so direktorica Doma starejših Šentjur, župan in minister, slavnostno odgrnili slovensko zastavo s temeljnega kamna in tako tudi uradno otvorili začetek nove in za dom starejših zelo pomembne investicije. (Jure Godler)

Sorodne novice

Predali zbrana sredstva za počivalnik v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Dobrodelna akcija: Manj svečk za manj grobov

Jure Godler

Napekli sladice za stanovalce in zaposlene doma starejših

Jure Godler

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Vse najboljše, naš Dom starejših Šentjur

Jure Godler

Drugih sto let je vse lažje …

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več