3.6 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Potujoča fotografska razstava dobrih zgodb pri nas

Šentjur, 18. 12. 2020 – Občina Šentjur v teh dneh gosti razstavo s prikazom uspešno izvedenih projektov, sofinanciranih s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Razstavo smo občine pripravile na pobudo in s pomočjo Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, na ogled pa bo vse do 7. januarja, na Mestnem trgu v Šentjurju, pred upravno zgradbo. Občina Šentjur se je sicer na razstavo uvrstila s projektom »Ureditev območja protokolarnega objekta in prireditvenega prostora pri Ipavčevi hiši na Zgornjem trgu«, ki je bil sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. V naši regiji jo je mogoče videti le v naši občini ter v Mestni občini Celje. 

Kot je ob odprtju razstave poudaril župan mag. Marko Diaci, je v fotografiji iz vrta Ipavčeve hiše veliko simbolike. “S sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj smo izvedli veliko izjemnih in pomembnih projektov. Ogromno med njimi takih, ki niso vidni na daleč, a so ključnega pomena za kvaliteto življenja naših prebivalcev v izjemno raznoliki občini. Spomnimo, da smo gradili velike vodovode (Loka pri Žusmu, Planina – Dobje), čistilno napravo in kanalizacijski sistem,  tudi ceste, vaška jedra, industrijske cone in še marsikaj. Vse to je bilo narejeno s pomočjo sredstev evropskega sklada, a, ne pozabimo, tudi z veliko participacijo občine in njenega proračuna ter znanjem in voljo, da to izpeljemo. Ureditev vrta Ipavčeve hiše je najbolj nedavni od teh projektov, zagotovo pa ne zadnji. Ko govorim o simboliki, se vračam v preteklost, v čase naših Ipavcev, zavednih Slovencev in spodbudnikov razvoja. V nihovih časih jih je z Evropo in svetom povezala južna železnica, dandanes nas povezujejo uspešni projekti,” je povedal Diaci.

Pomen evropskih sredstev

Z razstavo želi Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prikazati pomen evropskih sredstev za razvoj in povezovanje na različnih področjih. Evropska sredstva nas namreč povezujejo na različne načine, vsak dan in na vsakem koraku. Povezujejo nas, ko se peljemo po novih cestah, kolesarskih stezah, ko prečkamo most ali takrat, ko pustimo avto na P+R parkirišču in se s kolesom odpeljemo v službo. Evropska sredstva povezujejo otroke na urejenih igriščih, šolajočo mladino pri številnih dejavnostih, starejše pri druženju z mladimi, zaposlene pri vsakodnevnem delu. Evropska sredstva nas povezujejo pri skrbi za okolje, ohranjanju narave, pri pridobivanju novih znanj in razvoju podjetniških idej. Evropska sredstva nas povezujejo preko tisočih projektov, ki smo jih ustvarili skupaj. V vsaki občini, v vsaki regiji, širom po Sloveniji. 

Na fotografski razstavi je predstavljenih samo nekaj lepih in uspešnih zgodb iz vseh 12 razvojnih regij, ki jih v Sloveniji pišemo z evropskimi sredstvi. Povezani jih želimo pisati še naprej.  Naše dobre zgodbe in prihodnost izvajanja kohezijske politike lahko spremljate na www.eu-skladi.si

Razstava je nastala v sodelovanju z občinami Benedikt, Celje, Cirkulane, Grosuplje, Krško, Ljubljana, Lukovica, Mirna Peč, Murska Sobota, Novo mesto, Ribnica, Semič, Šentjur in Velika Polana in upravičenci sofinanciranih projektov. Časovnica gostovanja po regijah (priloga). Aktualno dogajanje v zvezi z razstavo spremljajte na https://www.facebook.com/EUSkladi/. (vir: Občina Šentjur, foto: Občina Šentjur, MF Lintvar)

Sorodne novice

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več