-0.3 C
Sentjur
18/01/2020
sentjur.net

Pozor! Danes maraton radarjev

RADAR_POLICIJA_4510Šentjur, 16. 4. 2015 – Prehitri vozniki pozor, danes, 16. aprila bodo policisti izvedli prvi “maraton nadzora hitrosti”. S to akcijo so se pridružili vsem ostalim evropskim policistom, ki to akcijo že izvajajo. Nadzor nad prehitrimi vozniki bo danes opravljalo okoli 250 policistov na več kot 700 nadzornih točkah. Nadzorne točke so bile določene na podlagi analiz stanja prometne varnosti ali pa so jih predlagali občani preko aplikacije Predlagaj prometno kontrolo.

S takšnimi aktivnostmi želi policija okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti in vožnjo vselej prilagoditi razmeram na cestah. Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu.

Nekatere evropske države so tovrstne maratone že izvajale na nacionalni ravni. V večini primerov so takšne aktivnosti vplivale na boljšo prometno varnost. Po podatkih nemške policije v dneh, ko potekajo tovrstni nadzori, policisti ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev. Podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad.

Prometna varnost je v letošnjem letu nekoliko slabša kot v enakem obdobju preteklega leta. Do današnjega dne je namreč umrlo 23 oseb, lani v enakem obdobju pa 20. V letu 2013 je v enakem obdobju umrlo 25 oseb. Izstopajoč vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami je še vedno neprilagojena hitrost, ki jo policisti ugotavljajo kot primarni vzrok ali v povezavi z ostalimi vzroki. Ob zavedanju, da se tragičnih posledic hudih prometnih nesreč ne da popraviti, pozivamo vse udeležence, naj v prometu ravnajo preudarno in odgovorno ter tako poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih udeležencev cestnega prometa. (vir: policija.si)

Sorodne novice

Prejeli smo: Koledar gole resnice v Šentjurju

Jure Godler

Ujeli premetene tatove goriva iz tovornjakov

Jure Godler

Za manj alkohola med vožnjo v Občini Dobje!

Natalija Plemenitaš Fuchs

S pomočjo občana našli Žigo!

Jure Godler

Ustavili Romune, osumljene velikih tatvin

Jure Godler

V spomin Stanku Strašku – padlemu v vojni za Slovenijo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več