9 C
Šentjur pri Celju
29/05/2020
sentjur.net

Šentjurčani slavili občinski praznik

Šentjur, 24. september 2019 – Osrednja proslava ob občinskem prazniku se je po letu v hruševski športni dvorani zopet vrnila v Ipavčev kulturni center. V letošnjem pozdravu voditelja so letos izostali okoliški župani ter dve tretjini poslancev, saj jih ni bilo. Zbrane občane in goste je nagovoril gostitelj, župan mag. Marko Diaci, ki je v nagovoru med drugim pozdravil idejo o pokrajinah, ki bi lahko rešile vrzel sodelovanja med državo in občinami: “vidim jih predvsem kot možnost in priložnost prenosa pristojnosti s strani države na nižjo raven, zmanjšanje centraliziranosti države in priložnost reorganizacije dvotirnega upravnega sistema, kot ga imamo sedaj.” Nadalje je izpostavil tudi izvedene in prihajajoče projekte, med katerimi so nova parkirišča, protipoplavni sistemi, krožišča in ceste, kolesarska steza, paviljon na Ipavčevem vrtu …

Letošnji občinski praznik so s svojim obiskom počastili tudi gostje iz edine pobratene občine Požega iz Srbije. Predsednik občine, Đorđe Nikitović , se je zahvalil šentjurski občini ter pohvalil demokratično naravnanost le-te, kot tudi Slovenije nasploh.

Podelitve ter nagovore je poleg moderatorja Luke Žerjava povezovala tudi glasba izpod inštrumentov in glasov domače zasedbe The Woodlanders (Vudlenderji). Akademski glasbeniki so v nekaj letih obstoja v slovenskem prostoru v svojo smer že obrnili mnogo žarometov, kot najvidnejši dosežek pa si štejejo 2. mesto na festivalu Slovenska popevka minulo nedeljo.

Ipavčeva plaketa DLU Rifnik – Šentjur

Komisija za priznanja, ki ji predseduje Gregor Grdina, je med prispelimi predlogi priznanja in plakete Občine Šentjur podeliti štirinajstim posameznikom oz. skupinam. Letošnji prejemniki iz šentjurskih šol so Vita Jeromel Konrad (OŠ Dramlje), Gaja Turnšek (OŠ Franja Malgaja Šentjur), Taja Zajko (OŠ Hruševec Šentjur), Ana Zapušek (OŠ Planina pri Sevnici), Adam Jančar (OŠ Blaža Kocena Ponikva), Veronika Planko (OŠ Slivnica pri Celju), Amadej Štrajhar (Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur) ter Barbara Užmah (Šolski center Šentjur).

Pisnega priznanja Občine Šentjur so se to leto razveselili Vaški šrangarji, skupina fantov s Ponikve, ki ob možitvah sovjih sokrajank poskrbi, da ženini ne ubežijo tradicionalni šrangi. Nekoliko starejši, Furmani-Veterani, so si priznanje zaslužili za svoje delovanje na področju konjerejstva in furmanstva. Pisno priznanje je komisija dodelila tudi Domačiji Korenjak, ki družinsko tradicijo neguje že več generacij, posebej poznani pa so postali po prireditvi Traktor demo. Za 50 let ustvarjanja na področju ubranega moškega petja pa si je priznanje prislužil tudi Moški pevski zbor Planina pri Sevnici.

Ob 20. obletnici plodovitega delovanja je bila letošnja Ipavčeva plaketa podeljena Društvu likovnih ustvarjalcev Rifnik – Šentjur. Predlagatelj je v obrazložitvi zapisal, da je društvo v času delovanja pripravilo številne razstave, organiziralo slikarske kolonije ter razstavljalo doma in v tujini.

S posebnim sklepom je župan Diaci pisno priznanje podelil še dr. Juriju Kunaverju, akademiku s področja geografije. Ob prelomu tisočletja je zavoljo geologa Stanka Buserja “odkril” pokrajino ponkovoško pokrajino, ki je poleg dela kartografa Blaža Kocena pomembno krojila njegovo nadaljnje delo. Je tudi idejni oče Kocenovih sobot, ki spomladi združuje slovenske geografe.

Po skupinskem fotografiranju nagrajencev z županom se je slavljenje praznika občine nadaljevalo v preddverju kulturnega centra. (ViP)

IZJAVE NAGRAJENCEV

Sorodne novice

Obvestilo: Preklic epidemije Covid-19

Jure Godler

Obvestilo: Delovanje občinske uprave ob upoštevanju preventivnih ukrepov

Jure Godler

OBVESTILO! Maske za občanke in občane Občine Šentjur

ViP

Stanje v Občini Šentjur v času epidemije koronavirusa

Jure Godler

Obvestilo: Poziv k zaprtju vseh gostinskih, storitvenih in neživilskih lokalov

Jure Godler

Najboljši športniki prejeli priznanja za leto 2019

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več