20.7 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Prazniku kulture posvetili recital Prešernovih pesmi

Gorica pri Slivnici, 8. 2. 2019 – “Slovenskemu narodu so se v preteklosti zgodili trije veliki “čudeži”. Brižinski spomeniki – najstarejša ohranjena slovenska besedila, Primož Trubar – oče slovenske književnosti – in France Prešeren, poet, ki je prestopil okvire domače književnosti,” s tem stavkom so članice in člani Kulturnega društva Gorica pri Slivnici začeli recital Prešernovih pesmi. Recital so dokaj nenavadno pripravili v zgodnjih jutranjih urah – začel se je ob 8:30, ko nekateri v soboto še spijo. Prav tako jih ni pregnal jutraji mraz, saj so pripreditev izvedli pred Kulturnim domom Gorica pri Slivnici. Prireditev je povezoval Vid Palčnik.

V uvodu se je dotaknil tudi prešerne lastnosti Prešerna, da se je rad oziral za lepimi dekleti in jim velikokrat posvetil kakšen verz. V recitalu so recitatorji Marjana Artiček, Mateja Zelič, Nina Gradič Planko in posebni gost igralec Renato Jenček prebirali nekaj najbolj znanih pesmi. Tako so prebrali Povodnega moža, Kam, Nezkonska mati itd. Igralcu Jenčku, ki si kruh služi v SNG Celje, so prepustili Gloso, Slovo od mladosti in O, Vrba. Ves recital pa pospremili z lepo vezno besedo, ki je odkrivala tančice življenja našega največjega pesnika. V programu so nastopile tudi domače pevke Vokalne skupine Kresnice. Recital so zaključili z Zdravljico ter v mrazu zelo dobrodošlim vročim čajem, kavo in pecivom. Zelo lepa gesta kulturnikov, ki bi lahko, ob razmeroma veliki udeležbi gledalcev, postala tradicionalna prireditev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Kulturni dan začeli s kraljevskim zajtrkom

Jure Godler

V rokerskem vzdušju podelili priznanja kulturnikom

Jure Godler

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler

Večer posvečen pesniku Karlu Destovniku Kajuhu

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več