9.4 C
Šentjur pri Celju
26/02/2020
sentjur.net

Prazniku kulture posvetili recital Prešernovih pesmi

Gorica pri Slivnici, 8. 2. 2019 – “Slovenskemu narodu so se v preteklosti zgodili trije veliki “čudeži”. Brižinski spomeniki – najstarejša ohranjena slovenska besedila, Primož Trubar – oče slovenske književnosti – in France Prešeren, poet, ki je prestopil okvire domače književnosti,” s tem stavkom so članice in člani Kulturnega društva Gorica pri Slivnici začeli recital Prešernovih pesmi. Recital so dokaj nenavadno pripravili v zgodnjih jutranjih urah – začel se je ob 8:30, ko nekateri v soboto še spijo. Prav tako jih ni pregnal jutraji mraz, saj so pripreditev izvedli pred Kulturnim domom Gorica pri Slivnici. Prireditev je povezoval Vid Palčnik.

V uvodu se je dotaknil tudi prešerne lastnosti Prešerna, da se je rad oziral za lepimi dekleti in jim velikokrat posvetil kakšen verz. V recitalu so recitatorji Marjana Artiček, Mateja Zelič, Nina Gradič Planko in posebni gost igralec Renato Jenček prebirali nekaj najbolj znanih pesmi. Tako so prebrali Povodnega moža, Kam, Nezkonska mati itd. Igralcu Jenčku, ki si kruh služi v SNG Celje, so prepustili Gloso, Slovo od mladosti in O, Vrba. Ves recital pa pospremili z lepo vezno besedo, ki je odkrivala tančice življenja našega največjega pesnika. V programu so nastopile tudi domače pevke Vokalne skupine Kresnice. Recital so zaključili z Zdravljico ter v mrazu zelo dobrodošlim vročim čajem, kavo in pecivom. Zelo lepa gesta kulturnikov, ki bi lahko, ob razmeroma veliki udeležbi gledalcev, postala tradicionalna prireditev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na Ramni rajale številne maske

ViP

Kulturni praznik: Slovenija skozi oči naših priseljencev

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Kolumna: V čem smo lahko vsi boljši od Prešerna?

Bogdan Rahten

Aco Pepevnik v Karničarjevih čevljih

ViP

Prižgali dobrodelni ogenj za hladne dni

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več