15.3 C
Šentjur pri Celju
24/09/2020
sentjur.net

Praznovala je Občina Šentjur

Šentjur, 24. 9. 2018 – “Praznovanje občine naj bo polno lepih trenutkov, vzpodbudnih želja, dobrega vzdušja in odlične glasbe,” sta uvodoma povedala voditelja prireditve Polonca Jazbinšek in Luka Žerjav. Izpostavila sta, da so prazniki za to, da se spominjamo, sanjamo in si želimo, vse pa nas druži ljubezen do občine Šentjur. Zbrane je nagovoril župan mag. Marko Diaci. “Vsaka lokalna skupnost, občina potrebuje svoje izjemne posameznike, nam torej pripoveduje spomin na Gustava Ipavca. Občina Šentjur je danes krepko drugačna, kot je bila 110 let in več nazaj. Živimo v drugačnih razmerah, v drugi državi, omejeni z drugačno zakonodajo, živimo v sodobni družbi, kjer prevladujejo nove vrednote. Tekmovalnost, izraziti individualizem, obsedenost z videzom, sklicevanje na pravice in pozabljanje na dolžnosti, odvisnost od nenansitnega potrošništva, pomanjkanje empatije in socialnega čuta, pehanje za uspehom in dobičkom. To je nevarno ne le za družbo, tudi za občino, saj nas odvrača od skupnih ciljev. Usmerja nas v tisto, kar je moje, ne tisto, kar je naše. Medtem pa naše naloge ostajajo iste, kot so jih imeli naši prednikih in predhodniki 110 let in več nazaj.  Zato se je treba truditi, da premagamo ta razkorak ter nadaljujemo, izboljšujemo, kar nam je bilo dano,” je v svojem govoru povedal župan. Zaključil pa je s stavkom: “Zato pa, dragi obiskovalci, dejstvo je, da morda ne živimo v prihodnosti, kot si jo je predstavljal Gustav. Lahko pa bomo živeli v prihodnosti, kakršno si bomo zgradili in izbrali sami.”

O dobrih odnosih v subregijah Kozjanskega in Obsotelja ter sosednjih občinah je govoril tudi župan občine Podčetrtek, Peter Misja. Preden so organizatorji prireditve podelili občinska priznanja, je za kulturni prepih poskrbel Big Band Šentjur, ki ga vodi Žiga Vešligaj. Kot prvim so podelili pisna priznanja z knjižno nagrado najbolj uspešnim učencem osnovnih šol in Glasbene šole Šentjur. Priznanja je podelil župan občine Šentjur, prejeli pa so jih: Nika Škornik (OŠ Slivnica), Ana Kozamernik (OŠ Dramlje), Staš Dimov (OŠ Planina pri Sevnici), Janja Flis (OŠ Hruševec Šentjur), Valentin Romih (OŠ Franja Malgaja Šentjur), Nika Zabukovšek (OŠ Blaža Kocena Ponikva), dijak Martin Pevec (Šolski center Šentjur) ter Ambrož Leban (Glasbena šola Šentjur).

Osrednja pisna priznanja so za prejeli izjemni posamezniki, ki so vsak na svoj način zaznamovali Šentjur. Za velikokrat presežen lokalni domet, za pisanje glasbe, kompazicije in aranžmajev je pisno priznanje Občine Šentjur prejel Peter Tovornik. Vsestranskega glasbenika sta za priznanje predlagala Zveza kulturnih društev Šentjur in JSKD OI Šentjur. Pisno priznanje je prejel tudi Franc Pevec, aktiven vinogradnik, ki opravlja delo tajnika. Izkazal se je z urejanjem dokumetacije društva in pri pripravi 35-letnice društva. Bil je predsednik in podpredsednik KS Šentjur – Rifnik in vodil dva Leader projekta. Pisno priznanje je prejel tudi Zdenko Horvat, ki je že vrsto let predan predsednikovanju Območne podjetniške zbornice Šentjur in aktiven v delovanju Mestne skupnosti Šentjur.

Za konec podelitve priznanj je županovo priznanje prejel dr. Ludvik Karničar. Zamejski Slovenec in ugledni znastvenik, ki se vseskozi prizadeva za povezovanje med Slovenci in Avstrijci. Ob lanski obletnici smrti Benjamina Ipavca pa je v Gradcu, kjer je Ipavec živel in deloval, prejemik priznanja postavil našemu slavnemu rojaku v čast nagrobnik. Njemu v čast so člani Vokalne skupine 7 de’ci zapeli Ipavčevo Slovenec sem, kar je Karničarja zelo ganilo. Zapeli so tudi trije člani New Swing Quarteta, preden pa so zaključili z osrednjo prireditvijo v čast občinskemu prazniku, so še zaigrali šentjurski bigbandovci in zaključili večer. (Jure Godler, foto: Robert Gajšek)

Sorodne novice

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

GZS: Zabrišimo meje in delujmo kot eno

Tjaša Ferlež

Znaka civilne zaščite v roke PGD Lokarje in Martinu Cmoku

Tjaša Ferlež

Najboljši športniki prejeli priznanja za leto 2019

Jure Godler

PGD Ponikva: Skupno podelili kar 56 priznanj

Tjaša Ferlež

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več