18.6 C
Šentjur pri Celju
19/08/2022
sentjur.net

Pred 100 leti se je rodil Rafko Vodeb

Turno, 26. julij 2022 – Danes mineva natanko sto let od rojstva teologa, filozofa, umetnostnega zgodovinarja, literata in publicista Rafka Vodeba.

Rodil se je 26. julija 1922 v Dolenji vasi pri Artičah, uka pot pa ga je peljala po mnogih evropskih metropolah.
Dolga leta je preživel v Rimu, kjer je deloval tudi kot sodelavec Radia Vatikan, z mestom pa je stkal prav posebno vez. Zaradi diplomatskih težav je v Italiji živel celo s statusom begunca.

V začetku osemdesetih let se je ustalil v naših krajih, v Turnem pri Slivnici. Stari mlin si je kmalu nadel njegovo ime – Rafkov mlin. Postal je mesto, kamor so ljudje prihajali po duhovno pomoč in svetovanje, Rafko je v njem opravljal tudi svoje poslanstvo uradnega eksorcista mariborske nadškofije. V mansardi mlina je uredil tudi kapelo “zastonjske božje ljubezni”.

Izjemno gibki in svetovljanski Rafkov duh se je izražal tudi skozi umetnost. Ljubiteljsko je slikal že v mladih letih, kasneje pa je izdal tudi nekaj pesniških zbirk, podpisal se je tudi pod mnoge prevode.

Rafko Vodeb je umrl 5. julija 2002 v domu duhovnikov v Mariboru, pokopan pa je na pokopališču na Slivnici pri Celju. (Kulturno društvo Gorica pri Slivnici)

Sorodne novice

Prvi turnir z novim vodstvom obeta tradicijo

ViP

Čelno trčenje usodno za 78-letnika

ViP

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler

Gnezdo štorkelj na novem stebru

ViP

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več