10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Pred 100 leti se je rodil Rafko Vodeb

Turno, 26. julij 2022 – Danes mineva natanko sto let od rojstva teologa, filozofa, umetnostnega zgodovinarja, literata in publicista Rafka Vodeba.

Rodil se je 26. julija 1922 v Dolenji vasi pri Artičah, uka pot pa ga je peljala po mnogih evropskih metropolah.
Dolga leta je preživel v Rimu, kjer je deloval tudi kot sodelavec Radia Vatikan, z mestom pa je stkal prav posebno vez. Zaradi diplomatskih težav je v Italiji živel celo s statusom begunca.

V začetku osemdesetih let se je ustalil v naših krajih, v Turnem pri Slivnici. Stari mlin si je kmalu nadel njegovo ime – Rafkov mlin. Postal je mesto, kamor so ljudje prihajali po duhovno pomoč in svetovanje, Rafko je v njem opravljal tudi svoje poslanstvo uradnega eksorcista mariborske nadškofije. V mansardi mlina je uredil tudi kapelo “zastonjske božje ljubezni”.

Izjemno gibki in svetovljanski Rafkov duh se je izražal tudi skozi umetnost. Ljubiteljsko je slikal že v mladih letih, kasneje pa je izdal tudi nekaj pesniških zbirk, podpisal se je tudi pod mnoge prevode.

Rafko Vodeb je umrl 5. julija 2002 v domu duhovnikov v Mariboru, pokopan pa je na pokopališču na Slivnici pri Celju. (Kulturno društvo Gorica pri Slivnici)

Sorodne novice

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler

Podjetniška inkubatorja vabita najemnike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več