15.6 C
Šentjur pri Celju
07/06/2023
sentjur.net

Predstavila se je KS Loka pri Žusmu

Prevorje, 19. 1. 2018 – Na prvi letošnji Anin večer te sezone je kulturno društvo Prevorje gostilo KS Loko pri Žusmu. Natanko pred letom dni se je kot prva predstavila KS Gorica pri Slivnici, kar so obiskovalci zelo dobro sprejeli, zato se je vodilna sila Aninih večerov Marija Frece Perc odločila, da bo še, kot pravi, naprej sejala tovrstno seme in na prevorski oder vsake toliko časa povabila katero od krajevnih skupnosti naše občine.

Ločani imajo tudi svojo himno

Kot je v pozdravnem govoru povedala Perčeva, je seme padlo na plodna tla na lanskoletnem Valentinovem pohodu, ko je k sodelovanju povabila loško KS. Tokrat jim je v celoti prepustila oder, povezovalno nit pa je skozi vso prireditev razpredala Manica Krašovec, ki je z nekoč je bilo, začela s predstavitvijo pomembnih zgodovinskih in naravnih znamenitosti kraja Zatorej sosed, sosed dober dan, se je kot dober izbor v prijeten sosedski pozdrav oglasila pesem njihovega mladega, a nadvse obetavnega ansambla Kozjanski lumpi. Delujejo kot Glasbeno društvo Kozjanski lumpi, njihove aktivnosti pa je med prireditvijo podrobneje predstavila Jožica Žafran. Lumpi so program popestrili kar nekajkrat in se tudi izkazali še v neuradnem delu.

Predsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan, je predstavil svoja večletna prizadevanja za kvalitetnejša življenja okoli 760 prebivalcev, ki živijo v treh zaselkih: Loka pri Žusmu, Dobrina in Hrastje. Kot je za nagradno igro skupaj z obiskovalci ugotavljal, imata Prevorje in Loka dosti skupnega. Med njimi je skupna pošta v Gorici pri Slivnici, isti tajnik, povezovalne ceste … Krajnčan, ki je aktiven tudi v različnih društvih, je izrazil velik ponos na vse krajevne simbole, ki jih ima »njegova« KS. Poleg grba in zastave se kot ena redkih KS v Občini ponašajo tudi s himno. Pozdravljena Loka je napisala Anica Lipovšek, tokrat pa je bila na Prevorju prič slišana. Zapeli so jo člani KD Dobrina Fantje z Žusma, ki so se v nadaljevanju predstavili tudi skupaj z mlado sokrajanko in citrarko Saro Žafran. Ob predstavitvi so povedali tudi, da se pripravljajo na snemanje svoje druge zgoščenke.

Dolgoletna tradicija društev

K bogatemu in družabnemu utripu loške skupnosti ob različnih priložnostih prispeva kar deset društev. Vsi so predstavili svoje delovanje, rezultate dela, uspehe in vizije. Tako se je kot prvo predstavilo PGD Loka pri Žusmu, po številu članov najmočnejši v kraju, po prizadevnosti in tekmovalnih uspehih pa prepoznavno tudi širše. PGD deluje tudi v Dobrini. Planinsko društvo Žusem je med drugim izpostavilo ponos na stolp Ljubezni, katerega tudi opevajo Kozjanski lumpi. Društvo Izviri Dobrina je njihova predsednica Danica Recko prav tako predstavila kot njihovo bogato dejavnost in tradicionalne prireditve, ki v kraj privabljajo vedno več obiskovalcev.

Lovska družina Loka pri Žusmu je stara 72 let, po besedah Zdravka Vrhovška pa je lovstvo veliko več kot samo lov. To sta skupaj s Peperkom v predstavitvi tudi pojasnila. Humanitarno dejavnost v kraju je v imenu KORK Loka pri Žusmu predstavila njihova dolgoletna predsednica Jelka Križnik. Kulturno društvo Dobrina ljudski pevci in godci so se na prevorskem odru predstavili kar s pesmijo. Svoje poslanstvo je predstavilo tudi Strelsko društvo Loka pri Žusmu, ki je staro petinpetdeset let.

V kraju skrbijo tudi za zdrav duh v zdravem telesu, za kar imata zaslugi ŠD Dobrina in Loka pri Žusmu. V navijaškem slogu je tudi temu društvu izkazal pripadnost Krajnčan. Vsa društva so izpostavila dobro sodelovanje z domačo KS, ki ima posluh za podporo po svoji moči. Šola pa je prav tako ena izmed pomembnih institucij, ki je srce kraja. Predstavitve dejavnosti in značilnosti kraja so bile toliko bolj prepričljive, ker so jih obiskovalci lahko videli s fotografijami na platnu, katerih večinski lastnik je Franci Hrovatič. Slednji je tudi veliko pripomogel pri nastajanju programa za ta večer.

Od sv. Ane do sv. Valentina naj veje prijatelja klic

Zaključek predstavitve je zaokrožila še nagradna igra o poznavanju slovenske glasbe ter obojestranska zahvala o sodelovanju. Krajnčan se je zahvalil vsem, tako gostiteljem kot svojim sodelujočim, ki so pomagali pri organizaciji in izvedbi predstavitve. Predsedniku sveta KS Prevorje Damjanu Mačku, kot predsednici domačih kulturnikov Dragici Vračun Hercog pa izročil zahvali za dobro sodelovanje ter povabilo za voden ogled loških znamenitosti.

Tako si bodo lahko Prevorjani v organizirani obliki ob priložnosti ogledali še v »živo« številne znamenitosti, ki jih ponujajo loški hribi in doline. Maček pa je v imenu KS Prevorje v znak zahvale in za spomin Krajnčanu izročil čudovito sliko loške doline, ki jo je naslikala prevorska likovnica Polona Kitak. Tudi neuradno srečanje se je nadaljevalo v stilu prijetnega sosedskega druženja, za pogostitev pa so tokrat poskrbeli vaščani Žegra. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Peti Anin večer – tokrat z avtorico knjige Zdaj sem tvoja Moja

Jure Godler

Seminar temeljnih postopkov oživljanja na Prevorju 2022

Jure Godler

Citre so se znova vrnile na prevorski oder

Jure Godler

Očistili Prevorje in okolico

Jure Godler

Na Prevorju zbrali več kot 100 vreč odpadkov

Jure Godler

Ne štejejo le materialne dobrine, štejejo  tudi pogovori

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več