14.4 C
Šentjur pri Celju
07/06/2023
sentjur.net

Predstavili čare orientalskega plesa

V Tednu zdravega mesta in LAS za preprečevanje zasvojenosti v Občini Šentjur so pripravili tudi delavnico orientalskega plesa pod naslovom Čar orienta. Delavnico je vodila Judita Mehans Šarlah. Orientalski plesi so gografsko locirani na področje Turčije, bližnjega vzhoda, Arabskega polotoka in Perzije in so v prejšnjem stoletju osvojili tudi zahodni svet. Je predvsem ženski ples, ki izraža čustvenost, sproščenost, mehkobo in odločnost. Večina medeničnih gibov ima več kot tisoč let stare korenine. Te gibe so ženske uporabljale pri vsakodnevnih obredih, rojevanju, religioznih ceremonijah, tako za sprostitev in zabavo kot tudi za čaščenje in v terapevtske namene.

Plesalke so na delavnici spoznale različne orientalske plese – ples s svečkami, ples s tančico, indijski ples bolivud, moderni orientalski ples … Delavnica je bila popestrena tudi z literarnim vložkom mlade pesnice Katje Gorečan, ki je prebirala pesmi iz svoje pesniške zbirke Trplenje mlade Hane.

Sorodne novice

Mladi plesalci bodo na radiu

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več