1.7 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Predstavili zborovsko ustvarjanje Josipa Ipavca

Ponikva, 29. 10. 2022 – V cerkvi sv. Martina na Ponikvi je JSKD izpostava Šentjur pripravila zanimiv zborovski koncert. Koncert je imel rdečo nit – predstaviti skladbe, ki jih je za zborovske zasedbe napisal Josip Ipavec. Naš rojak sicer ni ravno slovel po številnih zborovskih pesmih, kot sta jih v svojem glasbenem opusu pustila njegov oče Gustav in stric Benjamin Ipavec. Josip Ipavec je bil po številu zborovskih skladb skromen – njegov opus obsega 4 skladbe za moške in po eno za ženski in mešani zbor. Anita Koleša, vodja izpostave JSKD Šentjur je k sodelovanju povabila šentjurske zbore – moške, ženske in mešane zasedbe, da je dosegla veličastnost in kvaliteto prepevanih skladb.

Da bi povečali zanimanje zborov za šentjurskega skladatelja, so v šentjurskem JSKD, ob 100. obletnici smrti skladatelja izdali notno zbirko. “Izvirnim zborovskim skladbam so dodali nove priredbe pesmi za mešani zbor,” je uvodoma povedala Koleševa. K ustvarjanju glasbe so povabili tri šentjurske skladatelje. Peter Tovornik je za mešani zbor priredil najbolj znano Josipovo delo Imel sem ljubi dve, Matic Romih in Brina Zupančič pa sta se lotila priredb njegovih samospevov. Nastale so 4 nove  skladbe za mešane zbore, ki jih slovenski skladatelji že uvršajo v repertoarje svojih zborov. Koncert na Ponikvi bo  priložnost, da slišimo tako izvirna skladateljeva zborovska del, kot tudi novo nastale priredbe.

130 pevcev

V projektu je sodelovalo kar 130 pevk in pevcev. Moški del pevcev so zastopali pevci MoPZ skladatev Ipavcev Šentjur, MoPZ Dramlje in MoPZ Planina pod vodstvom dirigenta Mateja Romiha, ženski del pa pevke ŽPZ skladateljev Ipavcev Šentjur in Vokalna skupina Glasovir, pod vodstvom Tine Pečar. Niso pa pozabili tudi na mešane pevske sestave, ki sta jih izvajala MePZ Zarja Šentvid pod vodstvom Matevža Pušnika in MePZ Sonce z zborovodkinjo Andrejo Ocvirk. Na koncertu sta sodelovala še organist Florjan Romih in pianistka Zala Pušnik. Kot solista sta se izkazala Primož Hladnik in Matevž Pušnik. Na začetku v moški na koncu pa v mešani zasedbi je zadonela doslej najbolj znana pesem Josipa Ipavca – Imel sem ljubi dve – skladba po kateri je prireditev tudi dobila ime. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ipavčevi kulturni dnevi v znamenju Brahmsa in Ipavcev

Jure Godler

Anabel povabila “Ob kavi” na vrt Ipavčeve hiše

Jure Godler

Stoječe ovacije za pevce iz Šentvida pri Planini

Tjaša Ferlež

Eva Boto s turnejo ENAJSTLETKA v Šentjurju

Jure Godler

Jakobčani zapeli za 1. april

Jure Godler

Josip Ipavec tudi na poštni znamki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več