10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Prejeli smo: 29. nacionalni otroški parlament

Ljubljana, 8. 4. 2019 – V ponedeljek sva se učenki Ana Vidic iz Osnovne šole Dobje in Julija Pušnik iz Osnovne šole Planina pri Sevnici udeležili 29. nacionalnega otroškega parlamenta v Ljubljani. Moja naloga je bila, da spremljam potek in o tem tudi poročam. Julija pa je imela vlogo poslanke. Zbrali smo se v veliki dvorani Državnega zbora Republike Slovenije, kjer nas je kar 114 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije razpravljalo o osrednji temi Šolstvo in šolski sistem. Uvodoma so nas pozdravili podpredsednica državnega zbora Republike Slovenije, Tina Heferle, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ter predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik. V razpravnem delu smo mladi poročali o svojem delu v štirih skupinah (Šola za življenje, Odnosi v šoli, Metode in načini poučevanja in Učne vsebine).

Plenarni del zasedanja

Sledil je plenarni del zasedanja, kjer je bilo večkrat izpostavljeno, da si želimo več praktičnega učenja, učilnic na prostem, učenja o bontonu, prvi pomoči, retoriki in da postanejo predmeti, kot sta športna in likovna vzgoja, brez ocen …Našim željam so prisluhnili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mag. Ksenija Klampfer, minister za javno upravo, Rudi Medved, varuh človekovih pravic, Tone Dolčič, in nekateri poslanci ter drugi vabljeni gostje. Mladi si želimo sprememb in le-te bomo dosegli z ohranitvijo samokritičnosti, razuma, zaupanja vase, strpnosti in razumevanja. Pri tem pa moramo ostati pošteni in pravični, ker na nas stoji svet. Prihodnje šolsko leto bo potekal že 30. nacionalni otroški parlament, za katerega smo z glasovanjem izglasovali temo Moja poklicna prihodnost. Menim, da je to tema, ki zanima vse osnovnošolce, saj želimo nekoč postati aktivni člani pri napredku naše domovine.

Ana Vidic

Sorodne novice

Kolumna: Smo postali sebičen narod, ki mu je mar le zase?

Jure Godler

V Lidlovih trgovinah zbirajo hrano za ljudi v stiski

Jure Godler

Podarite stari osebni osebni računalnik

Jure Godler

#koronaintervju št. 29 – Aleksandra Gradišnik, DPM Šentjur

Jure Godler

Albina Karmuzel tudi med nominiranci “izjemne osebnosti” 2019

Jure Godler

Trije zimski botri obdarili tudi nekaj šentjurskih otrok

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več