18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Prejeli smo: Obiskali tovarno traktorjev Same

Treviglio (ITA), 23. 3. 2024 – Društvo podeželske mladine Šentjur je sestavljeno iz mladih podeželanov, ki obstaja že dobrih 31 let ter šteje približno 60 članov iz občine Šentjur in Dobje. Člani smo polni ambicij, željni znanja in sodelujejo z drugimi društvi v občini in izven nje pri najrazličnejših projektih, zato smo se s podjetjem Trakom d. o. o., z Milenkom Tanškom na čelu, odpravili na strokovno ekskurzijo v Treviglio, kjer smo si ogledali tovarno Same.

Začetek podjetja Same sega v leto 1942, ustanovila sta ga brata Cassani v Trevigliu v Italiji. Vrniti pa se moramo še nazaj v leto 1920, ko sta brata izdelala prvi traktor na dizelski pogon in ga posodobila leta 1927. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so v tovarni izdelali prvi standardni traktor na štirikolesni pogon. Prelomnica za podjetje Same je bilo leto 1983 z začetkom prodaje najuspešnejše serije Explorer. Od takrat pa do danes so izdelali 80.000 traktorjev omenjene serije. V 90. letih prejšnjega stoletja so začeli izdelovati specializirane traktorje za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo. Na začetku tega stoletja so ponudili tudi tako imenovani menjalnik Powershift in kasneje še brezstopenjski menjalnik.

Prilagodljivost kupcem

Tovarna v Trevigliu zaposluje kar 1400 ljudi, število zaposlenih vsa leta narašča, kar zahtevajo vse večje število naročil traktorjev. Letno skozi izhodna vrata pripeljejo okoli deset tisoč traktorjev. Kot prednost navajajo prilagodljivost kupcu, na tekočem traku namreč ne vidite dveh enakih modelov oziroma so traktorji izdelani po željah kupcev. Tudi predstavnik italijanskega podjetja nam je potrdil, da so traktorji izdelani po željah kupcev. Ko so preverjali modele oziroma dodatno opremo, so jih med 400 izdelanimi traktorji našli le 20, ki so bili med seboj enaki, vsi ostali so se med sabo razlikovali.

Ogrodje traktorja nadgrajujejo na delovnih postajah. Premikanje je samostojno na delovnih vozičkih, ki so vodeni elektronsko. Nosilnost imajo sedem ton, na eni postaji se zadržijo 17 minut. Vodič nam je podal zanimive informacije. Povprečen traktor je sestavljen iz več kot 9000 delov, 1800 metrov kablov in 20 elektronskih modulov za delovanje sistema. Pred začetkom proizvodnje pa je moral traktor čez 170 različnih testov, ki so v tovarni, na poligonu ali pa na polju skupno trajali kar 17.000 delovnih ur.

Traktorje v tovarni sestavljajo sami, poleg tega sami izdelujejo vse sklope traktorja. Sestavni deli, ki jih dobavljajo zunanji proizvajalci, so v posebnih sobah izpostavljeni meritvam kot tudi delovanju v izrednih pogojih. Na kratko bi dejali, da 90 odstotkov vseh sklopov izdelajo sami, tako so tudi menjalniki in kabine izdelani v sami tovarni. Kot primer so nam predstavili delovanje zavor. Zavore novega dobavitelja dajo na preizkus, prestati morajo 50.000 zaviranj, in sicer pri hitrosti 50 km na uro morajo kolo zaustaviti v eni sekundi.

Muzej traktorjev

V samem sklopu tovarne v Trevigliu smo si ogledali muzej traktorjev Same skozi zgodovino. Razstavljeni so legendarni modeli Delfino, prve izvedbe Explorerja in tudi starejše različice kot so Sametto, D.A. Diesel, Puledro. Na posebnem mestu pa smo lahko občudovali prvo izvedbo najstarejšega traktorja, ki so ga izdelali v tovarni. Model Cassani, imenovan po bratih Cassani, šteje skoraj sto let in ima v srcih Italijanov v tem mestu, posebno mesto.

V dveh dneh smo si poleg tovarne Same, ogledali tovarno mesne industrije, kmetijo, kjer testirajo traktorje iz tovarne Same, tovarno Vaia, s katero intenzivno sodeluje tudi naše lokalno podjetje Betec, ob vrnitvi v Slovenijo, pa na Primorskem še ekološko turistično kmetijo, kjer imajo registrirano tudi klavnico. Člani smo se domov vrnili z ogromno na novo pridobljenim znanjem, ponosom, da smo lahko spoznali in doživeli celoten proces soustvarjanja vsega za lajšanje življenja na kmetijah ter ob ogromno izpovedanih življenjskih zgodb gostiteljev, začutili mero poguma, dojeli kaj vse je mogoče, ko na svet pogledaš širše. Hvaležni smo podjetju Trakom d. o. o. in občini Šentjur, da sta nas pri naši radovednosti in naših željah podprla. (DPM Šentjur)

Sorodne novice

Urbanski vinogradniki si želijo prapor

ViP

Kurenti vdrli na gasilski občni zbor

ViP

Društvo podeželske mladine Šentjur praznovalo 30 let

Tjaša Ferlež

Krožišče v Bukovju bogatejše za vinsko trto

ViP

Potrgali tudi trto v krožišču Gorice pri Slivnici

Jure Godler

Nataša Golež: »’Preštihajmo’ vrtove, osrečimo babice!«

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več