14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Prejeli smo: Otrokom želimo približati kulturo in gledališče

Gorica pri Slivnici, 7. 2. 2020 – V petek sta se ob prihajajočem kulturnem prazniku na OŠ Slivnica pri Celju z igro Mala Murska deklica predstavila igralca Petra in Gašper iz gledališča Ku Kuc. Ker se nam je igra zdela zelo prijetna in zabavna, smo z igralcema naredili kratek intervju.

Kako ste prišli do ideje o nastanku gledališča?

Midva sva le člana, ki sva se pridružila gledališču Ku Kuc, uradna ustanoviteljica pa je Urška Raščan. Ona je tudi kreativna vodja ter direktorica. S prijateljico sta zaradi ljubezni do gledališča ustanovili gledališče Ku Kuc pred približno dvajsetimi leti.

Kdaj ste ugotovili, da to radi počnete?

Že v otroštvu sva rada zabavala ljudi in nastopala pred publiko.

Kako ste sestavili skupino, ki sodeluje v gledališču, in koliko vas je?

Petra: Ustanoviteljica Urška me je k sodelovanju povabila, ko me je videla igrati v drugi predstavi. Mesto sem z veseljem sprejela.

Gašper: Videl sem razpis in se prijavil na avdicijo. Pa sem tu. Čez leto nastopamo štirje. V zimskem času pa je več predstav, zato nas nastopa kar dvanajst. Občasno se nam pridružijo še dobri možje: Božiček, Dedek Mraz ter Miklavž.

Kakšna je vaša vizija?

Otrokom želimo približati kulturo in gledališče. Vsaka naša predstava nosi sporočilo za mlade. Pozornost pri otrocih pritegnemo z zabavnimi, poučnimi in kvalitetnimi igrami. Narejene so tako, da vsaka generacija v zgodbi najde nekaj zase.

Koliko iger trenutno igrate?

Trenutno igramo osemnajst iger.

Kako pridete do idej za igre?

Ideje se ponavadi rodijo v glavi naše Urške. Nato staknemo glave skupaj in še igralci podamo mnenja. Urška napiše scenarij, nato pa sledi učenje vlog. Vsaka predstava se iz predstave v predstavo nadgrajuje. Ko jo odigramo pred publiko, vidimo, kaj moramo popraviti ali spremeniti. Največ razlik se opazi nekje po deseti ponovitvi, ko predstava že dozori.

Na kakšen način si razdelite vloge?

Najprej se seveda upošteva spol, drugače pa se igralci kar dobro karakterno poznamo, zato se lažje dogovorimo, katera vloga komu bolj leži. Včasih se tudi Urška že med pisanjem scenarija odloči, komu bo pripadala določena vloga.

Kje vse ste že nastopili? 

Obiskali smo skoraj že vse kraje po Slovenije, bili smo tudi že v Salzburgu, Luksemburgu, Trstu in Bruslju.

Na naši šoli ste odigrali Malo Mursko deklico. Kakšen pogled imate sami na to igro?

Petra: Igra je zelo čustvena. Govori o tem, da je najlepše tam, kjer si doma. Je edina igra v prekmurskem narečju, ki jo igramo. Ko Murska deklica ugotovi, da je najlepše doma, tudi sama kdaj potočim kakšno solzo.

Kako ste se počutili na naši šoli?

Imela sva se zelo lepo, lepo ste naju sprejeli in bili ste odlična publika. Imate zelo lepo urejeno šolo. Hvala za intervju, bila sta nadvse prijazna in zabavna.

(Klavdij Lesjak 8.a in Danaja Krajnc 8.b)

Sorodne novice

Ne samo 40 dni, brez alkohola že več kot 40 let!

Jure Godler

Kaj je upočasnilo notranjo prenovo slivniške šole?

ViP

Prevorski učenci se bodo izobraževali na daljavo

ViP

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

Mitja Markovič: »Župnijo vidim kot tim«

ViP

OŠ Slivnica pri Celju čez poletje v notranjo prenovo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več