18.2 C
Šentjur pri Celju
23/09/2020
sentjur.net

Prejeli smo: Planinčani osvojili Normandijo

Yvetot (F), 12. 6. 2019 – Projektni otroški pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici in OŠ Lesično ter Mladinski pevski zbor OŠ Planina pri Sevnici sta se od 6. 6. do 12. 6. 2019 udeležila mednarodnega pevskega tekmovanja v Yvetotu v Franciji, na katerega so prireditelji ob 75-letnici (6. junij 1944) invazije anglo-ameriških enot na Normandijo povabili zbore s celega sveta. Veseli nas, da je povabilo prejela tudi naša šola, saj to pomeni, da delo z mladimi pevci na šoli poteka sistematično, zavzeto in kvalitetno. Tema festivala je bila Drago pridobljena svoboda.

Odločitev za sodelovanje na tekmovanju je padla že na začetku šolskega leta, kakor tudi ideja, da bi za to priložnost oblikovali Projektni otroški zbor z dveh šol, na katerih zborovodja Matej Romih poučuje glasbeno umetnost in vodi šolske zbore. Ob prijavi smo morali organizacijskemu odboru poslati posnetke zbora, ki niso smeli biti starejši več kot pol leta, reference s tekmovanj, prejete nagrade in 25-minutni program čiste glasbe. Po pregledu dokumentacije so nas v začetku novembra obvestili, da smo sprejeti. Sodelovanje na festivalu je bil še kako velik izziv (od minutaže, zahtevnosti skladb, obvezne skladbe), ki je od zbora terjal veliko, veliko vaj. Naučiti smo se morali obvezno francosko skladbo Les Voix de la Liberte (Glasovi svobode) skladatelja Oliverja Calmela. Od zborovodje, korepetitorke Zale Irgolič in od mladih pevcev je zahtevala veliko energije in dodatnega časa, da smo jo usvojili. Tekmovalni program je bil v večini sestavljen s slovensko glasbo in slovenskimi skladatelji, ki smo jih tudi ponosno in kvalitetno predstavili. Skupno je v petih dneh nastopilo 15 tekmovalnih zborov iz 9 držav, med drugim celo iz Južne Koreje in Maroka. Po starosti so bili naši pevci najmlajši izmed vseh udeležencev.

Po tekmovalnem delu smo se udeležili parade vseh nastopajočih po mestu. V slovenskih narodnih nošah so štirje učenci z zborovodjo Matejem Romihom odigrali Avsenikove melodije, ostali pa smo poskrbeli, da so visoko zavihrale slovenske zastave in da so slovenske pesmi odmevale daleč naokrog, med njimi tudi pesem Hej, hej, kdor ne poje, ta ni Slovenc … S ponosom smo promovirali obe šoli, občini Šentjur in Kozje ter Slovenijo.

Bivanje v Normandiji smo izkoristili tudi za ogled mest Yvetot, Rouen ter turističnega letovišča Etretat z znamenitimi klifi. Za otroke so med potovanjem in bivanjem v Franciji skrbeli ravnateljici Matejka Zendzianowsky in Irena Krajnc, zborovodja Matej Romih, učitelji Urška Tisel, Urška Žnideršič Golež in Matej Berk ter korepetitorka Zala Irgolič. Potovanje nam je pustilo mnogo lepih vtisov, 21-urno potovanje v eno smer nas je močno povezalo, veliko smo se naučili o Franciji, predvsem pa smo veliko prepevali in se zabavali. Izjemno smo veseli, da smo imeli priložnost potovati v Normandijo v Franciji ter ponosni, da nam je kot edinemu predstavniku iz Slovenije uspelo tekmovati v taki močni konkurenci.

(M. Z. – Osnovna šola Planina pri Sevnici)

Sorodne novice

Šentjurski gasilci na Velikem gasilskem izzivu

Jure Godler

Mladi raziskovalci danes potrebujejo vaš glas

Jure Godler

Abraham in njegovi pevci zapeli v Šentvidu pri Planini

Tjaša Ferlež

Orientacijsko tekmovanje na Dolgi Gori

Tjaša Ferlež

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Lokarčani in Lokarčanke z dvema zmagama

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več