5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Prejeli smo: Prenovljeno vozilo GVC 16/25 v PGD Lokarje

Lokarje, 20. 4. 2020 – Po dolgotrajnih prizadevanjih, načrtovanju, dogovarjanju in čakanju so gasilci PGD Lokarje, v soboto, 28. 3. 2020, domov pripeljali prenovljeno vozilo GVC 16/25. Razmišljanje o prenovi lokarskega največjega vozila se je pričelo že ob koncu mandata prejšnjega vodstva. Po dolgoročnem programu GZ Šentjur je bila sicer predvidena zamenjava vozila, a glede na stanje vozila in visoko ceno novega vozila se je prenova zdela bolj smiselna. Z idejo o prenovi se je poistovetilo tudi novo vodstvo in kmalu pričelo z aktivnostmi tehničnega načrtovanja, priprave finančnega plana in pridobivanja ponudb za opremo ter izvedbo. Za izvedbo prenove je bilo izbrano podjetje GV Pušnik, ki je sicer že izdelalo prvotno nadgradnjo.

Vozilo je prenovljeno tako zunaj kot znotraj. Na zunanjosti je poudarek na večji opaznosti vozila. Vozilo, razen podvozja, je v celoti na novo prebarvano. Izboljšana je tako intervencijska prometna kot delovna osvetlitev vozila, vozilo pa je tudi bolje označeno. Pri osvetlitvi vozila so klasične svetilke zamenjale svetilke LED. Svetlobni stolp je opremljen z novimi LED reflektorji, na novo je osvetljena tudi notranjost nadgradnje.

Obnovljena zunanjost in notranjost

V nadgadnji so izdelane številne predelave, ki so se po izkušnjah pokazale za koristnejše pri izvajanju intervencij. Za dostop do prostorov nad kolesi sta na vozilu vgrajena preklopna blatnika, prestavljena sta navijaka za hitri cevi in na novo opremljena z električnim pogonom. Izdelanih je kar nekaj novih pritrdišč za opremo, ki je zamenjala obstoječo odsluženo opremo, in tisto, ki je dodatno vgrajena v vozilo.

Tudi v kabini so bile izvedene določene predelave. Za nove IDA Draeger, ki so nadomestili odslužene, so izdelana nova pritrdišča. Pripravljena so mesta za polnjenje prenosnih radijskih postaj, ročnih svetilk in manjšo termovizijsko kamero. Izdelana so tudi dodatna odlagalna mesta.

Prenovljeno vozilo je opremljeno po sodobnih standardih, ki jih lahko zasledimo v novih tovrstnih gasilskih vozilih. Skupna investicija v prenovo nadgradnje, zamenjavo in dopolnitev opreme znaša približno 65.000 EUR. Prenovljeno vozilo, ki je sicer največje in najpomembnejše vozilo v društvu, predstavlja pomembno pridobitev za PGD Lokarje, ki letos obeležuje že 120. obletnico delovanja. (PGD Lokarje)

Sorodne novice

Proslavili uspehe mladih lokarskih gasilcev

Tjaša Ferlež

Evakuacija POŠ Blagovna

Tjaša Ferlež

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler

Za dober uspeh sta potrebna mladostna norost in stara modrost

Tjaša Ferlež

Kolesarski maraton z odlično udeležbo

Jure Godler

Že četrtič na državno tekmovanje

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več