17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Prejeli smo: Sodelovali v srečanju kmetijske tehnike v Mengšu

Loka pri Mengšu, 15. 6. 2019 –  Že 22. tradicionalno slovensko srečanje ljubiteljev starih traktorjev, kmetijske mehanizacije in starodobnih vozil je Društvo kmetijske tehnike Slovenije organiziralo 15. julija 2019, v Loki pri Mengšu, Jable natančneje na sedežu Kmetijskega inštituta Slovenije blizu Gradu Jable. Grajski prostor skupaj s svojo okolico nudi čudovito naravno okolje, ki v človeku prebudi čare srednjeveškosti. Omenjen prostor je prostor za razstavo starodobnih eksponatov, kjer se tradicionalno srečanja vrstijo ena za drugo. Na samem dogodku se predstavlja večje število razstavljavcev starodobnih vozil,  stare kmetijske mehanizacije in stacionarne mehanizacije iz vse Slovenije ter tudi iz sosednjih držav. Na razstavi je bilo možno videti večje število starih traktorjev različnih znamk, Steyr, Eicher, Fendt, Bührer, Fahr, Zetor, Massey Ferguson, itn. in prej omenjene starodobne mehanizacije. Lastniki starodobnikov so tudi demonstrirali njihovo delovanje.

Prireditev so z uvodnim programom začeli ob 11. uri. Udeležence srečanja je v imenu Kmetijskega Inštituta Slovenije Oddelka za kmetijsko tehniko in energetiko pozdravil dr. Viktor Jejčič, v imenu Infrastrukturnega centra Jable Roman Novak ter predsednik Društva kmetijske tehnike Slovenije mag. Jože Dular. Temu je sledila tradicionalna maša. Nato je posvet strokovne komisije, ki je bila sestavljena od priznanih strokovnjakov – med njimi so bili tudi strokovnjaki učitelji kmetijske mehanizacije iz Šolskega centra Šentjur – direktor mag. Branko Šket, ravnatelj Janez Vodopivc, Martin Šket, Jurij Gunzek, Damjana Vrbnjak in učitelji iz Biotehniške šole Maribor Franc Kancler, ki so eksponate kot so stroje, naprave, orodja in traktorje tudi ocenili.

Med tem so bile organizirane družabne igre od otroškega tekmovanja z modeli traktorjev in kmetijskih strojev na daljinsko vodenje, spretnostna vožnja s traktorjem s prikolico. Ob 16. uri je sledila razglasitev najboljših eksponatov na srečanju, podelitev priznanj in nagrad udeležencem srečanja, razglasitev najboljših tekmovalcev v spretnostni vožnji ter vožnji radijsko vodenih modelov traktorjev za otroke. Pomembno je omeniti, da iz leta v leto število restavriranih eksponatov zelo narašča.

Damjana Vrbnjak

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več