14.5 C
Šentjur
22/09/2019
sentjur.net

Prejeli smo: V Dobju posvetili pozornost tudi pešcem

V času od 2. do 15. oktobra je v Sloveniji potekala nacionalna akcija Pešci, v katero se je letos aktivno vključil tudi Občinski Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu (SPV) Občine Dobje ter Osnovna šola Dobje. V tem času so razredniki na šoli namenili eno razredno uro tej tematiki. Občinski SPV je preko Javne agencije RS za varnost prometa priskrbel odsevne trakove in kresničke za vse učence ter plakate in zloženke. Tretješolci so prejeli kuverte za pisanje pisem v akciji bodi preViden. SPV je za pomoč zaprosil še Policijsko postajo Šentjur z namenom izvedbe preventivnih nadzorov pešcev v jutranjih urah. Dijakom na prvih šolskih avtobusih pa so s pomočjo Izletnika Celje razdelili odsevne trakove za varno hojo v temnejših jesenskih in zimskih dneh, saj je obdobje daljših noči in slabše vidljivosti za pešce še posebej nevarno.

Aktivnosti na šoli

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa se večina nesreč, v katerih so udeleženi pešci, zgodi v temnem delu dneva, ponoči oziroma ob zmanjšani vidljivosti. Zato je bil tudi cilj sodelovanja občinskega SPV Dobje v nacionalni akciji Pešci, zagotoviti večjo ozaveščenost in vidljivost pešcev, ki jih vozniki prej opazijo in ustrezno odreagirajo.

Prvošolci so pri pouku govorili o tem, kaj je potrebno, da so v prometu vidni (rumena rutica, svetla oblačila, odsevniki in kresničke na torbi) ter naredili poskus (s torbami in kresničkami so se postavili v temen prostor in posvetili z lučjo ter opazovali, kako so vidni). Drugi razred je na razredni uri s pogovorom ugotovil, zakaj je pomembno nošenje kresničke in odsevnih trakov. Tretješolci so denimo na šoli iskali čisto temo in jo našli na podstrešju. Tam so opravili preizkus, kako si za voznike avtomobilov viden kot pešec brez odsevnih predmetov in z njimi. Ugotovili so, da so odsevni predmeti pravi čarobni predmeti, saj z njimi postanemo v prometu bolj vidni. Odločili so se, da bodo v tem jesenskem času še posebej poskrbeli za svojo vidnost v prometu – na torbo so si privezali kresničko, v žep pa so si pripravili odsevni trak.

Za srednješolce, ki prihajajo na šolske avtobuse, so na jutranjih avtobusih s pomočjo Izletnika Celje razdelili odsevne trakove za varnejše korake v jesenskih in zimskih dneh. Ob koncu meseca bo za učence predmetne stopnje OŠ Dobje pripravljeno predavanje Še vedno vozim, vendar ne hodim, ki ga je planiral SPV ter za ta namen zagotovil tudi sredstva v občinskem proračunu. S tem predavanjem želijo mlajšo generacijo, ki bo v nekaj letih aktivno vključena v promet, ozavestiti o posledicah vožnje pod vplivom alkohola. (N.P.F.)

Sorodne novice

SPV Občine Dobje uredil šolske poti

Jure Godler

Tradicionalna gasilska noč v Dobju

Tjaša Ferlež

Dobjanski odličnjaki z županovo popotnico v svet

Jure Godler

Prejeli smo: Dobjanski petošolci tretji v državi

Jure Godler

Prejeli smo: Previdno z alkoholom

Jure Godler

Prejeli smo: Tudi v Dobju pešbus in bicivlak

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več