30/05/2020
sentjur.net

Prenovljena pešpot in kolesarska steza vabita

V petek, 23. junija, je bila še uradna otvoritev obnovljene, razširjene in urejene pešpoti ob Pešnici, ki ima odslej tudi kolesarsko stezo. S tem dogodkom se je še uradno zaključila investicija Ureditev pešpoti ob Pešnici v Šentjurju – 1. faza. Obnavljal se je odsek med Mestnim trgom ter ulico Na lipico, kjer se je na začetku prenovljene trase odvijala tudi otvoritev. Kot je poudaril župan mag. Marko Diaci, je bila otvoritev namenjena tudi ostalim pridobitvam na območju, ki jih še nismo obeležili; in sicer je bila pred časom obnovljena cesta Na lipico skupaj z mostom, na tem območju Pešnice pa je bila zgrajena tudi kanalizacija. Župan je izpostavil, da je s tem bilo narejeno veliko dela tako za funkcionalnost kot za večjo kvaliteto življenja na tem območju ter poudaril prizadevanja za dolgoročno načrtovanje mestnega jedra, ki se bo urejalo tudi v skladu z ravno sprejeto Celostno prometno strategijo Občine Šentjur. Hkrati je opozoril še na skrb za skupno dobro, saj je pešpot sedaj namenjena kolesarjem in sprehajalcem, želja pa je, da bi se z javno lastnino, torej tudi novimi klopmi, lučmi in ostalo infrastrukturo, ravnalo skrbno. K temu sodi tudi ohranjanje čistoče in pospravljanje za domačimi ljubljenčki.

Obstoječa pot je bila povsem prenovljena in razširjena na 3,5 metra, zato se je lahko uredila tudi kolesarska steza. V sklop ureditve pešpoti spada ureditev urbanih površin in poti znotraj meje obdelave, postavitev javne razsvetljave, ureditev odvajanja meteornih voda, delna predstavitev ter zaščita obstoječih podzemnih komunalnih vodov in zasaditev dreves. Vrednost investicije je znašala 313.000 EUR z vključenim DDV, investicijo je soinvestirala Mestna skupnost Šentjur. Gre za pomembno  pridobitev, saj pot vodi mimo dveh vrtcev, mimo Športnega parka, upravno središče pa povezuje z gostimi blokovskimi naselji in tako dobivamo umirjeno urejeno območje v središču mesta, kjer bodo lahko sobivali vsi, sprehajalci, kolesarji, tisti, ki se odpravljajo po vsakodnevnih opravkih.

S predsednikom Mestne skupnosti Šentjur Juretom Raztočnikom sta zatem prerezala trak in se nato podala po celotni obnovljeni trasi vse do mostu čez Pešnico pri Mestnem trgu, kjer sta zasadila še jablano – bogatinko. Ta spominja na optimističen čas razcveta kraja v času Ipavcev. Obnovljeno pot je blagoslovil župnik šentjurske župnije Vinko Čonč, na prireditvi so zaigrali Šentjurski muzikanti, na otvoritveno pot po obnovljeni poti pa so se najprej podali člani kolesarske sekcije Kluba starodobnikov Večno mladi Šentjur. Ob koncu so se vsi udeleženci okrepčali na pogostitvi na parkirišču za občino. (vir: Občina Šentjur, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Ministrica tudi uradno odprla most in cesto

Jure Godler

Dramlje se razvijajo tudi z novo cesto

Jure Godler

Odprt težko pričakovan odsek državne ceste

Jure Godler

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler

Otvorili prenovljen vrt Ipavčeve hiše

Jure Godler

Obnovili objekt v športnem parku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več