-1.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2020
sentjur.net

Prevorski gasilci organizirali usposabljanje z AED-napravo

Prevorje, 7. 12. 2017 – Potem, ko je avtomatski difibrilator (AED), ki so ga s pomočjo donatorjev nabavili v Krajevni skupnosti Prevorje v začetku letošnjega leta, že po nekaj mesecih rešil življenje, so se prevorski gasilci odločili, da ponovno organizirajo seminar temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED in mobilne aplikacije iHelp za hitrejše nudenje prve pomoči.

Zanimanje za usposabljanje je bilo veliko, saj je bil prostor v tamkajšnjem večnamenskem objektu prvo decembrsko nedeljo skoraj premajhen za vse, ki so želeli pridobiti ali nadgraditi znanje o uporabi AED naprave. Direktor podjetja MIDS, d.o.o, Andraž Ogorevc, ki je hkrati tudi idejni vodja projekta iHelp, je poudaril, da je znanje in vztrajnost ključnega pomena pri reševanju osebe, ki doživi nenaden srčni zastoj. Prav to se je v kraju nedavno izkazalo, ko sta prevorska gasilca hitro, z veliko mere razsodnosti in znanjem uporabe naprave AED, rešila človeško življenje. Kljub vsemu pa se poraja vprašanje, koliko je v naši sredi takšnih, ki poznajo celoten postopek oživljanja.

Predavatelj je izpostavil statistične podatke, ki kažejo, da se Slovenci zelo slabo odzivamo na pomoč oz. se ne znamo. Znanje je pri tem ključnega pomena, zato bi morali začeti tovrstno izobraževanje nuditi že otrokom. Pogorevc pa je tudi idejni vodja projekta iHELP. Lastne izkušnje pri reševanju, kjer je ugotovil, da je dragocena vsaka sekunda, so rodile idejo o načinu, kako ljudem omogočiti hitrejšo pomoč. Tako je predstavil tudi nadgradnjo mobilne aplikacije, ki deluje na pametnih telefonih in je pomembno orodje pri klicu na pomoč. Po teoretičnem delu so pristopili še k praktičnemu usposabljanju. Prevorski gasilci so po tem dnevu zopet zaslužni za znanje, naj bo novo pridobljeno ali samo nadgradnja le-tega, ki bo morda kdaj ključnega pomena za reševanje življenja. In prav vsako je neprecenljivo, zato si zaslužijo vso pohvalo. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več