1 C
Šentjur
10/12/2019
sentjur.net

Prevorski gasilci organizirali usposabljanje z AED-napravo

Prevorje, 7. 12. 2017 – Potem, ko je avtomatski difibrilator (AED), ki so ga s pomočjo donatorjev nabavili v Krajevni skupnosti Prevorje v začetku letošnjega leta, že po nekaj mesecih rešil življenje, so se prevorski gasilci odločili, da ponovno organizirajo seminar temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED in mobilne aplikacije iHelp za hitrejše nudenje prve pomoči.

Zanimanje za usposabljanje je bilo veliko, saj je bil prostor v tamkajšnjem večnamenskem objektu prvo decembrsko nedeljo skoraj premajhen za vse, ki so želeli pridobiti ali nadgraditi znanje o uporabi AED naprave. Direktor podjetja MIDS, d.o.o, Andraž Ogorevc, ki je hkrati tudi idejni vodja projekta iHelp, je poudaril, da je znanje in vztrajnost ključnega pomena pri reševanju osebe, ki doživi nenaden srčni zastoj. Prav to se je v kraju nedavno izkazalo, ko sta prevorska gasilca hitro, z veliko mere razsodnosti in znanjem uporabe naprave AED, rešila človeško življenje. Kljub vsemu pa se poraja vprašanje, koliko je v naši sredi takšnih, ki poznajo celoten postopek oživljanja.

Predavatelj je izpostavil statistične podatke, ki kažejo, da se Slovenci zelo slabo odzivamo na pomoč oz. se ne znamo. Znanje je pri tem ključnega pomena, zato bi morali začeti tovrstno izobraževanje nuditi že otrokom. Pogorevc pa je tudi idejni vodja projekta iHELP. Lastne izkušnje pri reševanju, kjer je ugotovil, da je dragocena vsaka sekunda, so rodile idejo o načinu, kako ljudem omogočiti hitrejšo pomoč. Tako je predstavil tudi nadgradnjo mobilne aplikacije, ki deluje na pametnih telefonih in je pomembno orodje pri klicu na pomoč. Po teoretičnem delu so pristopili še k praktičnemu usposabljanju. Prevorski gasilci so po tem dnevu zopet zaslužni za znanje, naj bo novo pridobljeno ali samo nadgradnja le-tega, ki bo morda kdaj ključnega pomena za reševanje življenja. In prav vsako je neprecenljivo, zato si zaslužijo vso pohvalo. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Jure Godler

Na Prevorju polnili vreče

Majda Rezec

Naj v naših mamah bo vedno pomlad

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več