21.9 C
Šentjur
20/07/2019
sentjur.net

Prevorski gasilci si letos nadejajo nove gasilske avtocisterne

Prevorje, 27. 1. 2018»Preteklo leto je bilo za gasilce na Prevorju zelo delovno, saj se je na operativnem področju veliko dogajalo. Vsi napori pa so bili namenjeni v projekt novega gasilskega vozila AC 16-50,« je med drugim v poročilu izpostavil poveljnik PGD Prevorje Boštjan Novak na 45. rednem letnem občnem zboru društva. Vse tovrstne napore pa bodo okronali letos, s slavnostnim prevzemom vozila na domačem igrišču, 9. junija.

Aktivnosti uperjene za menjavo vozila

Na začetku so se navzoči, zbrani v prostorih VO objekta na Prevorju, z minuto molka spomnili lani preminulega, več desetletij aktivnega, prevorskega gasilca Adolfa Pohajača. Delovni predsednik Jože Užmah je nato dal besedo predsedniku društva Juretu Jevšniku. Kot je bilo iz njegovega poročila razvidno, so veliko časa namenili delu z mladimi, dodatno izobraževali gasilce operativce, redno preizkušali gasilsko tehniko, jo servisirali in po potrebi zamenjali.

Nabavili so nekaj dodatnih svečanih, delovnih in zaščitnih oblek. Največ aktivnosti pa je skozi celo leto potekalo za menjavo vozila, ki jih čaka v letošnjem letu, kar je bilo prikazano tudi na krajši PowerPoint predstavitvi. V mesecu oktobru so izvedli društveno taktično vajo pri Obrez Milanu ter organizirali dan odprtih vrat. Skozi leto so bili aktivni tudi veterani, članice pa so se udeležile tekmovanja GZ Šentjur z dvema desetinama, nekatere med njimi so tudi mentorice pionirskima ekipama.

Gasilci rešili življenje

Poveljnik Boštjan Novak pa je povedal, da so lani intervenirali dvakrat. Prva intervencija je bila 27. 10., in sicer požar osebnega vozila na magistralni cesti v kraju Krivica. Druga intervencija je bila pri dimniškem požaru, 26. 11., v kraju Žegar. Ravno tako so gasilci 4. novembra z uporabo defibrilatorja rešili življenje obiskovalcu v Gostišča Obrez v Žegru. V društvu je tudi lani vladal tekmovalni duh, saj so že v spomladanskem času začeli s pripravami na gasilska tekmovanja.

Za občinsko tekmovanje so pripravili sedem ekip: pionirke, pionirje, mladinke, članice A, člane A, članice B in člane B ter dosegali zadovoljive rezultate. Izpostaviti je potrebno dvakrat 3. mesto mladink in 3. mesto članic A. Z dvema ekipama so se udeležili gasilskega kviza, kjer so pripravnice dosegle 2. mesto. Na gasilski orientaciji pa so sodelovali z ekipo pripravnic, ki so dosegle 1. mesto. »Ob tej priložnosti se moram posebej zahvaliti vsem mentorjem, ki ste si vzeli svoj dragoceni čas in ga preživeli z našimi desetinami. Ravno tako pa gre pohvala tudi vsem nastopajočim,« je svoje poročilo zaključil Novak.

Potrdili dosedanje vodstvo

Plan za letošnje leto je zrcalna slika lanskega, prilagajali ter usklajevali ga bodo še skladno z usmeritvami in potrebami društva. UO bo skrbel za realizacijo in dopolnitve plana dela za tekoče leto. Največ aktivnosti pa bo v glavnini pol leta uperjenih na pripravo na slavnostni prevzem novega gasilskega vozila AC 16-50. Volilni občni zbor ni prinesel posebnih sprememb, saj v glavnini staro vodstvo ostaja s predsednikom Juretom Jevšnikom na čelu še za naslednje mandatno obdobje, katerega bo nedvomno zaznamovala tudi letošnja omenjena društvena pridobitev.

Gasilce povezuje eno in isto poslanstvo

Predsednik GZ Šentjur Janko Cerkvenik in poveljnik prevorskih gasilcev Novak sta podelila priznanje za 10, 20 in 40 let aktivnega delovanja pri PGD Prevorje. Za 40 let delovanja so priznanje prejeli: Radovan Pohajač, Anton Maček ml., Marjan Obrez, Srečko Polšak, Aleksander Maček in Vlado Polutnik.

Cerkvenik je čestital tako dobitnikom priznanj kot izvoljenemu vodstvu in izrazil želje, da se skupaj zazrejo v prihodnost ob dobrem sodelovanju, v prid še boljšega in plodnejšega delovanja. Predstavil je nekatere aktivnosti širšega pomena, od regijske vaje na železnici v Šentjurju, v letošnjem letu, do kongresa slovenskih gasilcev na Ptuju in gasilske olimpijade leta 2021.

V imenu Občine Šentjur je spregovoril njen podžupan Robert Polnar in prav tako čestital novemu vodstvu ter dobitnikom priznanj. Med drugim je poudaril, da so se materialno-tehnični pogoji precej izboljšali, kar pripisuje usklajenemu delovanju med Krajevno skupnostjo, gasilci in Občino. Takšno povezovanje pa daje rezultate v prid ljudem in njihovim potrebam. Navzoče je pozdravil tudi predsednik domače krajevne skupnosti Damjan Maček, se pridružil čestitkam in zaželel dobro sodelovanje še vnaprej. Citrarka Janja Polšak pa je poskrbela za krajši kulturni program, na začetku in na koncu uradnega dela. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Zborovalo največje šentjursko društvo

Jure Godler

»V slogi je moč, na pomoč!«

Jure Godler

»Postali smo elitne enote v sistemu sil zaščite in reševanja!«

Jure Godler

Slivniški gasilci vstopili v jubilejno leto

ViP

Z novo črpalko hitrejši na tekmovanjih

Jure Godler

Odstotek požarov se je precej zmanjšal

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več