5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Pridružite se akciji Lepo je deliti

Ljubljana, 11.11.2019 – V Rdečem križu Slovenije želimo tudi letos z akcijo Lepo je deliti pomagati vsem tistim, ki so v svojih stiskah najbolj ranljivi. Poleg zagotavljanja osnovnih živil s pomočjo prehranskih paketov bomo letos skušali čim več družinam in posameznikom pomagati reševati tudi druge stiske. Akcijo poteka, najavili smo jo v drugi polovici oktobra med Tednom dobrodelnosti Rdečega križa Slovenije na TV Slovenija, zaključila pa se bo 15. decembra.

Ko smo leta 2009 prvič izvajali akcijo Lepo je deliti,  je Eurostat navajal le tri države z nižjo stopnjo tveganja revščine kot je tedaj veljala v Sloveniji. Že leta 2015 je bilo takšnih držav sedem. Pri nas se je revščina le še povečevala in danes stiska tudi zaposlene in posameznike, ki so delali tri ali celo štiri desetletja, vendar njihova pokojnina, po plačilu položnic hitro izgine. Nekaterim še prej kot so plačane vse položnice. Samo v lanskem letu je prejelo pomoč Rdečega križa Slovenije več kot 121.500 ljudi.

Sto dvajset tisoč petsto je nepredstavljiva množica. Ko pa v njej najdemo vsakega osmega mladoletnega otroka, to so po  štirje otroci iz vsakega osnovnošolskega razreda, in vsakega petega upokojenca, postane srce parajoča. Mnoge v tej množici pestijo zdravstvene težave.  V Rdečem križu Slovenije nimamo dovolj sredstev, da bi pomagali vsem, s pomočjo donatorjev pa bomo vsaj nekaterim med njimi naredili lepši svet, kot ga vidijo sedaj.

Dobrosrčnost

V preteklih letih smo dobrosrčnost  66.000 darovalcev delili z mnogimi. Revščina je z mnogimi obrazi še vedno del življenja mnogih. Prav nihče ni varen pred njo. Na različne lahko načine preseneti kogarkoli med nami. V življenju posameznikov revščina pogosto seže globlje od mrzlega doma in prazne mize v njem. Vodi v socialno in kulturno osamljenost, ki sta za mnoge hujše gorje kot lakota in mraz.

Ta trenutek v Sloveniji pod pragom tveganja revščine živi 267.000 oseb (13,3% prebivalcev Slovenije), 89.000 upokojencev (18,1 % vseh upokojencev) in 45.000 mladoletnih otrok (11,7 %  vseh otrok)

Prispevate lahko s poslanim SMS na 1919 z besedo SKUPAJ (1 EVRO) ali SKUPAJ5 (5evrov) ali z nakazilom na naš tekoči račun: SI56 310 0111 1112 208
Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
Koda namena: CHAR
Namen: Lepo je deliti
Referenca: SI 00  96837

Sorodne novice

Center za krepitev zdravja dodal svoj kamenček v mozaiku

Jure Godler

Ambrož Vahen: Skupaj smo močnejši od politike!

Tjaša Ferlež

Ekipa prve pomoči iz Šentjurja najboljša na regijskem preverjanju

Natalija Plemenitaš Fuchs

Na pomoč na Kras tudi gasilci iz šentjurske zveze

Tjaša Ferlež

Člani ekip prve pomoči RK Šentjur v Planico

Tjaša Ferlež

Zbrali eno tono izdelkov pomoči za Ukrajino

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več