-0.6 C
Šentjur pri Celju
28/01/2022
sentjur.net

Prihodnje leto praznujejo 75. letnico delovanja

Šentjur, 29. 2. 2020 – V soboto so se na rednem letnem občnem zboru zbrali lovci Lovske družine Šentjur. Pregledali so dogajanje v preteklem letu in si že zadali nove cilje za tekoče leto. Lovska družina Šentjur na današnji dan šteje 43 članov in 3 članice. Najstarejši član bo letos dopolnil 89 let, najmlajši pa 18 let. V družini je 5 lovskih mojstrov, 11 lovskih čuvajev, 19 preglednikov divjačine in 11 strelskih sodnikov.

1570 prostovoljnih ur

V letu 2019 so lovci LD Šentjur opravili preko 1570 prostovoljnih delovnih ur, na raznih delovnih akcijah, pri urejanju krmnih in obdelovalnih njih, vzdrževanju lovskih objektov ter vzdrževanju remize za malo divjad – ribnika – račnika v revirju Šohta. Lovski čuvaji so za opravljanje lovsko čuvajske službe na mali in veliki divjadi porabili 1750 ur. Obravnavali so en primer poškodovane divjadi zaradi potepuških psov. En primer v naravi zapuščenega vozila ter več primerov v naravo odloženih odpadkov. Obdelali so štiri krmne njive, ki so bile posejane z različnimi, za divjad zanimivimi kulturami, kot so koruza, topinambur, oves in krmni ohrovt. Pridelali so okoli 1000 kg koruze, ki se bo porabila za zalaganje štirih privabljalnih krmišč za divje prašiče ter za zalaganje zimskih krmišč za zajce in race.

Za zimsko krmljenje ptic pevk so nabavili in porabili 300 kg sončničnih semen. Del tega so razdelili na štiri osnovne šole na območju lovske družine ter na Šolski center Šentjur. Spomladi so za srnjad založili solnice in pripravili nekaj novih, pri čemer so porabili 200 kg soli. Za varno izvajanje lova so postavili 11 visokih prež. Z namenom preprečevanja škode na poljščinah in vrtninah so med kmete razdelili 40 litrov zaščitnega sredstva Triko.

Praznovali bodo 75-letnico

V preteklem letu so sodelovali pri zbiranju vzorcev za raziskave. Na veterinarsko bolnico Šentjur so oddali dve uplenjeni lisici za pregled na steklino in nekaj zajcev za nadaljne raziskave. V letu 2021 bo Lovska družina Šentjur praznovala 75. obletnico obstoja, zato bodo svoj prosti čas namenili ravno temu dogodku. Ob tej priložnosti bodo izdali almanah »75 let LD Šentjur.«

Na občnem zboru pa so podelili tudi medalje za strelce leta ter prehodna pokala. V kategoriji veteranov je 3. mesto dosegel Ferdinand Frece, 2. mesto Miran Hernaus in 1. mesto Anton Kumin ter s tem tudi prehodni pokal. V kategoriji članov pa je 3. mesto dosegel Gregor Gutsmandl, 2. mesto Klemen Ferlež – pripravnik in 1. mesto Robert Kumin ter s tem tudi prehodni pokal. (Tjaša Ferlež, Foto: Arhiv LD Šentjur)

Sorodne novice

PGD Dolga Gora: Bogatejši za nove gasilce pripravnike

Jure Godler

PGD Kalobje: Uspelo jim je prenoviti strop društvene dvorane

Tjaša Ferlež

PGD Lokarje: Zakorakali v 121. leto delovanja

Tjaša Ferlež

Ko zazvoni klic na pomoč, ne razmišljaš o virusu

Tjaša Ferlež

PGD Lokarje: Zborovali mladi gasilci

Tjaša Ferlež

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več