17.3 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Project Voice zasenčili letošnje nagrajence

Šentjur, 25. 4. 2014 – Po tem ko je zadonela Slovenec sem, neuradna himna mesta Šentjur, iz grl pevcev MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur, ki jih trenutno vodi perspektini mladi dirigent Matevž Pušnik, se je začela slavnostna akademija Mestne skupnosti Šentjur in s tem tudi uradna otvoritev Šentjurjevega. “Praznik je namenjen praznovanju – malo praznjenju polnih glav in malo praznjenju polnih,” je uvodoma začela Anita Koleša, ki ji je bila zaupana vloga povezovanja programa, ter k mikrofonu povabila predsednika sveta MSŠ Jožeta Štiglica. V govoru se je spomnil bogate zgodovine našega mesta, ki je neprekinjeno naseljeno že od kamene dobe naprej, kar pričajo mnogi zgodovinski ostanki. Mesto pa se je začelo razvijati v srednjem veku. Prvič je bila cerkev Sv. Jurija omenjenjena 1340. leta. Leta 1539  sta bila trgu podeljena grb in pravica do nižjega sodstva, kar je bila podlaga za določitev praznika mesta – 20. april. Glavno vlogo mora MSŠ prevzeti v dvigovanju ponudbe, ki jo mesto nudi svojim prebivalcem – na turističnem, kulturnem, športnem, mladinskem in ostalih družbenih segmentih. “Mesta ne ustvarjajo institucije, mesto ustvarjajo ljudje,” je še dodal Štiglic ter naštel še nekaj projektov in sanacij cest, ki so jih izvedli v tem triletnem mandatu.

Zbranim udeležencem slavnostne akademije, ki je bila v avli OŠ Franja Malgaja Šentjur, pa je ob prazniku čestital tudi župan mag. Marko Diaci. Čestital je vsem, ki bodo prejeli priznanja ter zadovoljno opozoril, da imamo še dovolj kandidatov, ki si tako pozornost zaslužijo. “Občina in MSŠ delujeta uglašeno, kljub temu, da so razmere najslabše od osamosvjitve,” je dodal. Poleg gospodarske in politične krize je izpostavil tudi krizo prevelikih pričakovanj in razmišljanj. Seveda župan ni mogel mimo tega, da je izpostavil večje dosežke občine v Šentjurju v tem mandatu.

Predsednik komisije za priznanja Branko Oset je razložil, da se priznanja podeljujejo v skladu s pravilnikom o priznanjih. MSŠ pa ima dvoje priznanj – listino in kipec Sv. Jurija, ki je pomanjšana kopija kipca, ki ima stalno mesto v Ipavčevi hiši, izdelal pa ga je akademski kipar mag. Gregor Podkrižnik. Kipec se podeljuje za izredno življenjsko delo ali za izjemne uspehe in dosežke, ki so pomembni za razvoj mesta Šentjur. Priznanja častnega občana pa letos niso podelili. Zahvalil se je vsem, ki so podali predloge, in hkrati pozval, da se naslednje leto občani še bolj aktivno vključijo v postopke imenovanja.

Rudi Ferlež je prejel kipec sv. Jurija. Aktualni predsednik Old timer kluba Večno mladi Šentjur, ki je pred kratkim za Muzej Južne železnice prenovil stari morsejev telegraf, si je najvišje priznanje Mesta Šentjur prislužil z vsestransko aktivnostjo, predvsem pa za ohranjanje slovenske tehnične dediščine ter dolgoletno aktivno in uspešno društveno delovanje. Listino Mesta Šentjur je prejelo podjetje Kea d.o.o. v zahvalo »za dosežke pri razvoju podjetništva, ustvarjanja novih delovnih mest ter za pomoč in sodelovanje pri razvoju in napredku mesta Šentjur«, listino pa je prevzel Boštjan Kukovičič, direktor podjetja. Knjižnica Šentjur je prav tako prejela listino mesta Šentjur, in sicer za uspešno nadaljevanje več kot 100-letne tradicije knjižnične dejavnosti in ohranjanja kulturne dediščine.

Za kulturno popestritev je poskrbela vokalna skupina Project Voice. V šestčlanski skupini dveh pevk in štirih pevcev poje tudi Šentjurčanka Valentina Zidar. Šesterica pa tudi poje pri najbolj uspešnem slovenskem zboru Perpetuum Jazzile. Project Voice so se izkazali z odličnimi vokalnimi priredbami nekaj slovenskih, pa tudi tujih popevk ter navdušili ponovno maloštevilno občinstvo v avli šole. (J. G.)

Sorodne novice

Na zboru vinogradnikov podelili diplome in priznanja

S priznanji mesta otvorili Šentjurjevo

Jure Godler

“Da bi bilo zaradi tega, kar počnem, vsaj še komu lažje in boljše.”

Jure Godler

Razglasili najboljše športnike prejšnjega leta

Jure Godler

Snežni dan prinesel industrijsko cono in odnesel ministra

ViP

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več