21.7 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Prvi korak k celostni prometni strategiji naše občine

Šentjur, 23. 8. 2016 – Občina Šentjur in na javnem razpisu izbrano podjetje Appia, d. o. o., iz Ljubljane sta v  torek, 23. avgusta, pripravila prvo javno razpravo v okviru priprave Celostne prometne strategije (CPS) Občine Šentjur. Na javni razpravi so poleg delovne skupine za pripravo tega dokumenta sodelovali tudi številni zainteresirani občani.

Udeleženci so v polni občinski sejni dvorani prisluhnili uvodnim besedam župana mag. Marka Diacija, ki je poudaril pomen prometne strategije, saj je njena priprava ključna podlaga za nadaljnje infrastrukturne projekte, ki jih občina želi izvesti in se zanje prijavljati tudi za sofinancerska sredstva. »Zavedamo se, da nas na tem področju čaka veliko dela, še posebej glede na obsežno cestno omrežje, ki ga moramo vzdrževati in obnavljati. Hkrati se ves čas povečuje pomen prometne varnosti, zavezani smo tudi k okoljski odgovornosti. Gre za kompleksno celoto, ki zahteva strokovni pristop, pri čemer pa želimo na prvem mestu prisluhniti željam in potrebam lokalnih prebivalcev,« je med drugim povedal župan Diaci.

Predstavniki podjetja Appia so zatem z več vidikov predstavili želene cilje trajnostno naravnanega načrtovanja prometa, ki v ospredje postavlja človeka, okolje. Z rešitvami, ki pa predvidevajo spremembo sedanjih potovalnih navad, naj bi transport postajal učinkovitejši, racionalnejši, manj obremenjujoč za okolje, za človeka pa koristnejši tudi z vidika zdravja. Razprava z udeleženci je bila namenjena opredelitvi obstoječega stanja v prometu na območju šentjurske občine, ki se je razvila v zanimiv dialog o omejitvah glede dostopa javnega prometa, možnosti pešačenja in kolesarjenja. Prebivalci naših krajev so iz svojih praktičnih izkušenj razpravljali o prometni logistiki, saj je občina izjemno prometno razpršena, nekateri kraji so težko dostopni oziroma praktično nimajo javnega prometa, do najbližjih krajev po vsakdanjih opravkih in službe pa imajo precej dolgo pot.

Že uvodoma je bila večkrat izpostavljena nujnost izgradnje navezovalne ceste  Dramlje–Šentjur in umika težkega prometa skozi kraj. Pohvaljena je bila prometna varnost in organizacija šolskih prevozov. Pripravljavci prometne strategije so tako lahko slišali veliko primerov in si ustvarili sliko o obstoječih prometnih navadah v občini, kar je bil tudi namen razprave. Udeležilo se je je okoli 40 občanov, vsi pa imate možnost sodelovanja s pomočjo ankete, ki ste jo prejeli po pošti, mnogi ste jo že izpolnili in poslali, ostale še na tem mestu pozivamo, da podate svoj prispevek. Le tako bo celostna prometna strategija resnično dokument po meri občanov. 12. septembra bo v občinski sejni dvorani druga javna razprava na temo Celostne prometne strategije Občine Šentjur.

Pri oblikovanju Celostne prometne strategije pa lahko sodelujete tudi s pomočjo izpolnjene ankete. Izpolnjeno anketo do 15. septembra 2016:

  • oddate v vložišče Občine Šentjur, Mestni trg 10, 3230 Šentjur,
  • oddate na sedežu vaše krajevne skupnosti v času uradnih ur,
  • pošljete na naslov Občina Šentjur, Mestni trg 10, 3230 Šentjur,
  • prinesete na javno razpravo, ki bo 23. 8. 2016, ob 17.00 uri v prostorih sejne dvorane Občine Šentjur (pritličje),
  • izpolnite spletno anketo na naslovu: https://www.1ka.si/a/102325. (vir: www.sentjur.si, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Državni projekti pri nas v polnem zamahu

Jure Godler

Smrtna nesreča pred planinskim klancem

Jure Godler

Z direktorjem DRSI o pločniku Grobelno in državnih cestah v šentjurski občini

Jure Godler

Pazljivo na cesti! Kar 220 prvošolcev prvič na poti v šolo

Jure Godler

Tudi na Košnico po obnovljeni cesti

Jure Godler

O cestni infrastrukturi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več