28.7 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

Prvi šolski dan, a drugačen kot smo ga bili navajeni

Šentjur, 28. avgust 2020 – V občini Šentjur bo letos šolo obiskovalo 1.846 otrok (19 več kot lani), od tega bo (generacija 2014) v šolske klopi sedlo 196 prvošolcev (19 več kot lani). Skupno število vseh učencev šol v občini tako v zadnjem desetletju še vedno narašča. Statistika napoveduje, da bo drugo leto generacija otrok – prvošolčkov manjša (leta 2014 rojenih 224, leta 2015 rojenih 206).

Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci bo v torek, 1. septembra, ob začetku novega šolskega leta tradicionalno obiskal osnovne šole in podružnice. Obiski bodo potekali v omejeni obliki ter v skladu z vsemi higienskimi ukrepi in priporočili. Pri tem jih bo še posebej opozarjal na varnost v prometu. V spomin na vstop v šolo prvošolci od občine prejmejo slikanico Dežni škrat in nezadovoljni ptič.

  • OŠ Franja Malgaja Šentjur bo skupno obiskovalo 587 otrok, od tega 73 POŠ Blagovna. Matična šola ima 55, podružnica pa 18 vpisanih prvošolcev.
  • OŠ Hruševec Šentjur bo skupno obiskovalo 421 otrok, od tega 11 POŠ Kalobje. Matična šola ima vpisanih 34 prvošolcev, na Kalobju bodo trije prvošolčki.
  • OŠ Slivnica pri Celju ima skupno 271 učencev, od tega 21 na POŠ Loka in 19 na POŠ Prevorje. Prvošolcev bo skupno 26, od tega štirje v Loki in en na Prevorju.
  • OŠ Dramlje bo skupno obiskovalo 238 učencev, od tega je vpisanih 18 prvošolcev.
  • OŠ Blaža Kocena Ponikva ima vpisanih skupno 213 učencev, od tega bo 33 prvošolcev. 
  • OŠ Planina pri Sevnici bo obiskovalo 116 šolarjev, od tega 9 prvošolcev.

Vpis v enote vrtca

Vrtec Šentjur šolsko leto pričenja z 11 enotami in 43 oddelki. Obiskovalo jih bo skupno 760 otrok, od tega 162 novincev. Nekaj otrok bo starostni pogoj za vpis izpolnilo šele v septembru in so trenutno na čakalni listi, zato se bo število še spreminjalo, v posameznih enotah je še nekaj prostih mest.

Investicije na področju šolske infrastrukture

Občina si vseskozi prizadeva, da ustvarja dobre pogoje za učinkovito delovanje predšolske in šolske vzgoje. Na področju šolstva se izvajajo redna vzdrževalna dela na vseh šolah (preureditev hodnika v kabinet in oprema ter ureditev tlaka dveh učilnic prve triade na OŠ Franja Malgaja Šentjur, delna sanacija fasade na objektu OŠ Blaža Kocena Ponikva, rekonstrukcija z opremo in dozidava kuhinje na OŠ Dramlje, sanacija sanitarij na POŠ Kalobje, sanacija objekta POŠ Prevorje, nakup IKT opreme na vseh šolah, brezžično omrežje …). Med večje finančne zalogaje sodi obnova kuhinje v OŠ Dramlje; gre za rekonstrukcijo kuhinje z nabavo opreme ter gradnjo prizidka, investicija je po pogodbi vredna 314.000 evrov (brez DDV).

Letos se v proračunu občine za področje šolstva skupno namenja skoraj 6 % vseh prihodkov.

Prevozi in prometna varnost

Letos imamo organizirane šolske prevoz za 876 otrok po šolskih okoliših. V prvih šolskih dneh bodo za varnost otrok v prometu poskrbeli policisti, predstavniki OZRK Šentjur, predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šentjur, dijaki Šolskega centra Šentjur in člani društva Kluba starodobnikov »Večno mladi« Šentjur. Da bodo otroci vidni v prometu, prejmejo rutice in kresničke. (vir: Občina Šentjur, foto: Zoran Borovšak)

Nagovor župana mag. Marka Diacija

Sorodne novice

V šolske klopi prvič sedlo 187 otrok generacije 2017

Jure Godler

Prva seja občinskega sveta v novem mandatu

Jure Godler

Kandidatura, ki temelji na opravljenem delu

Jure Godler

Prvič bo v šolske klopi sedlo 190 prvošolcev

Jure Godler

Po plašču, zdaj še nova notranjost slivniške šole

ViP

Kaj je upočasnilo notranjo prenovo slivniške šole?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več