1.7 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Prvič bo zaigral v Evropi!

_MAL8219Pogovarjali smo se s košarkarjem Luko Lapornikom, ki je pred nekaj tedni podpisal novo pogodbo za novomeško Krko. Trenutno pa se v ožjem izboru reprezentance pripravlja na Eurobasket 2013.

Kako gledaš na prejšnjo sezono?

V prvem delu lahko rečem, da smo cilj, ki smo si ga zadali, tudi dosegli. To je bilo prvo mesto, čeprav smo imeli kar velike preglavice. Zagotovo ne moremo biti zadovoljni s pokalom, kjer nas je izločil Maribor, ki nam je na splošno v sezoni povzročal velike težave. V drugem delu smo imeli nekaj nesreče na začetku, ko smo prvi dve tekmi izgubili po podaljšku, vendar smo se potem zbrali in dosegli tri zmage, ki smo jih potrebovali za dosego končnega cilja – polfinala, kjer pa smo naleteli na bodočega državnega prvaka Krko.

V Laškem se je v zadnjih dveh sezonah zamenjalo pet trenerjev. Kako to vpliva na igralca?

Zagotovo to ni dobro. Vsak trener ima svoj stil treningov, svojo taktiko in se razlikujejo drug od drugega. Potrebuješ nekaj časa, da se na to navadiš.

Zakaj je prihajalo do tega?

Mogoče slabi rezultati, neuspeh. Pred to sezono, ki se je ravnokar iztekla, smo res menjali tri trenerje. Najprej je bil Trifunovič, s katerim smo mogoče res malce slabše začeli sezono in nismo igrali dovolj dobro. Za njim je prišel Sunara in čisto na koncu Dragšič. Ob tem pa se je menjavalo tudi dosti igralcev, kar enako vpliva na ekipo, ki se ne more tako povezati.

Kdo izmed njih je potegnil maksimum iz tebe?

Vsi so mi dali veliko priložnosti, za nobenega ne morem reči, da mi ni nudil dovolj minutaže. In tudi vsi so mi dajali vidno vlogo v ekipi. Tako da kar se mene tiče, sem tudi bil zadovoljen z vsemi.

Kako si končal sezono?

Takoj po sezoni sem si vzel slab mesec čistega počitka. Potem pa počasi začel pripravo v fitnesu in postopoma tudi v dvorani, kakšen šuterski trening.

luka1Si pričakoval vpoklic v reprezentanco in nato tudi izbor v ožji izbor?

Moram reči, da sem si res želel reprezentance. Glede ožjega izbora pa sem si mislil, da nekje blizu zagotovo bom. Razpletlo se je pač tako, da me je selektor izbral in tega sem zelo vesel. Upam pa tudi seveda na končni spisek dvanajsterice.

Kako si zadovoljen s trenutnim selektorjem Božom Maljkovičem, s katerim si že delal na pripravah za Litvo 2011?

Mislim, da je on človek z avtoriteto in ogromno količino košarkarskega znanja. Na pripravah za Litvo sem bil z njim zelo zadovoljen. Na koncu sem sicer zadnji izpadel.

Leta 2011 si bil še novinec, zdaj pa že eden glavnih promotorjev za Eurobasket.

/smeh/ Na KZS so me povabili, če bi sodeloval za začetno promocijo Partybusa, ki bo potoval po državah in promoviral letošnji Eurobasket. Bil sem na voljo in ni bilo problema. Mislim, da smo posneli dober oglas. Z Nachbarjem in mlajšim Dragićem smo se tudi dobro zabavali.

Kako doživljaš letošnji Eurobasket v Sloveniji?

Zelo sem vesel, da imamo v Sloveniji to priložnost, saj je nekaj najlepšega igrati na velikem tekmovanju za reprezentanco, poleg tega pa še pred domačimi navijači. Zato si tudi želim zaigrati na prvenstvu, kjer v prvem delu nastopamo v Celju. V tej okolici so praktično tudi vsi moji navijači, ki me poznajo in spoštujejo. Vse od Šentjurja do Laškega.

Kakšna je tvoja napoved prvenstva?

Naš cilj mora biti kolajna. Zavedam se sicer, da je po odpovedi Udriha in Lorbka mogoče težje dosegljiva, vendar moramo zato tisti, ki bomo sodelovali, dati vse od sebe in se potruditi po svojih najboljših močeh.

Kako gledaš na konkurenco v reprezentanci?

Konkurence se zavedam in vem, da se bo težko prebiti med 12 najboljših. Vendar brez tega ne gre. Trudil se bom kolikor lahko, da pokažem najboljše sposobnosti in dokažem selektorju, da sem vreden dresa.

Pred časom si podpisal novo pogodbo.

Res je, podpisal sem za Krko.

V javnosti so bile govorice tudi o Olimpiji.

Bili smo ves čas v stikih z obema kluboma. Moja želja je bila zaigrati za enega izmed »abaligašev«. Na koncu se je tehtnica nekako prevesila na Krko. Novi trener Džikič mi je v pogovoru dejal, da resno računa name in mi obljubil veliko vlogo v ekipi.

Lahko bi rekeli, da si zopet stopil stopničko višje.

S Krko bomo igrali v Aba ligi in Euro Challenge, kar pomeni, da bom prvič začel sezono brez slovenske lige in zaigral tudi v Evropi, kar bo zopet neka nova izkušnja. To mi predstavlja velik izziv in se veselim novih tekem. Mislim, da bom tako tudi znova napredoval.

Kaj misliš o stanju šentjurskega kluba in odhoda Novakoviča?

Moje mnenje je takšno, da v Šentjurju edino Novakovič lahko uspe narediti nek resnejši rezultat. Praktično gledano, vedno ko je bil on prisoten, se je igrala dobra košarka in klub je vedno prišel v ligo za prvaka. Dvorana v Hruševcu je predstavljala trn v peti vsakemu nasprotniku. Nikomur ni bilo lahko. Visoko je postavil košarkarsko mnenje v Šentjurju in naslednik bo moral stopiti v zelo velike čevlje, saj je šentjurska javnost zahtevna in navajena dobrih rezultatov.

Kako je bilo v Laškem glede navijačev?

Priznati moram, da sem bil kar malo razočaran. Dvorana je bila skoraj na pol prazna. Igraš, kot da si v gledališču.

Kakšna se ti zdi trenutna slovenska košarka?

Od kar sem prisoten v prvi ligi in aktivno igram, opažam, da je zagotovo padel nivo kvalitete. Zdi se mi, da so praktično vse ekipe šle za en korak nazaj. (Gašper Andrinek)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več