29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Prvič po grajski učni poti

Dobrina, 10. maj 2014 – Krajevna skupnost Loka pri Žusmu in Društvo Izviri Dobrina sta v soboto priredila prvi pohod po Grajski učni poti Žusem. Zbiranje pohodnikov se je pričelo v popoldanski uri na izhodiščni točki v Dobrini. Tam jih je najprej pozdravila predsednica društva Danica Recko, ki je vodilni partner istoimenskega Leader projekta. ”Lepo je, da ste se udeležili tega pohoda, saj boste preživeli lep dan na Kozjanskem. Prav za vas smo naredili lani v jesenskem času Grajsko učno pot Žusem, ki je dolga 9 km in ima 4 doživljajska igrišča. Srečanje z žarkom in s kapljico, Nad grajskim rovom, Dogodivščine grofične Ane ter Zvoki narave. Pot je panoramska in poučna. Ob njej pa si lahko ogledate različne naravne in kulturne znamenitosti,” je povedala Reckova. Čelo pohoda Žusem je vodil mlad vodič Branko Kovač. Poskrbljeno je bilo tudi za varnost na cesti, saj del poti vodi skozi Dobrino in Žamerk na lokalno cesto. Na pohodu je bila prisotna tudi medicinska sestra Renata Kolar. Pot ni zahtevna, časovno je dolga približno 3 ure. Z drugim letom bo ta pohod standardno določen na dan 11. april.

Nekaj spodbudnih besed je spregovoril tudi podpredsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan: ”Kot je že Danica povedala, smo se dogovorili, da po tem projektu, ki smo si ga lani zadali in tudi izvedli, in sicer po otvoritvi projekta, ki je bila pred petimi meseci, naredimo še uradni pohod. Ta projekt je bil zasnovan v skupnem sodelovanju društva in KS Loka pri Žusmu ter sofinanciran z evropskimi sredstvi. Vesel sem, da je danes tako lep dan.” Na mestni točki je bilo možno pri grofični Ani za simbolično ceno kupiti tudi prvi grajski cekin z logotipom učne poti. Na koncu pohoda jih je čakala še prava pogostitev z mineštro, ki so jo skuhali člani turističnega društva Šentilj pri Velenju. Manjkala ni niti veselica z živo glasbo.

Potek učne poti

V ospredje učne poti je postavljena igra v naravi. Na poti so urejena štiri doživljajska igrišča, kjer lahko pohodniki sprostijo želje po raziskovanju, glasbi, igri in sestavljanju. Doživljajska igrišča so namenjena vsem, ne le otrokom. Ob igralih postojte, preizkusite vse, česar se lahko dotaknete, in svoja odkritja pokažite še drugim. Naučite se kaj novega skozi igro in ne le številk. Pot lahko pričnete na treh izhodiščih: v Dobrini, v Žamerku ali na Žusmu. Uraden začetek poti se prične v dolini ob Dobrinskem potoku in se najprej vzpne na manjši grič Molovice (južno od Dobrine), od koder se ponujajo lepi razgledi na Dobrino in Žusem.

Po ponovnem spustu do Dobrinskega potoka in Žamerka se pot nadaljuje z vzponom na vrh Žusma, najprej po cesti in nato po starodavni grajski poti. Z vrha Žusma, kjer so čudoviti razgledi na bližnjo in daljno okolico, se pot vrača proti izhodišču v Dobrini. Pot je deloma strma, vendar ni zahtevna. Ob poti so urejena počivališča in razgledišča. Označene so zanimivosti (kulturna dediščina …) in izjemnosti (najdebelejši Mrazov skorš na Celjskem, naravne vrednote …). Na poti se je vredno zadržati dalj časa, saj je speljana skozi Dobrino, ki ima dobroto zapisano že v svojem imenu. Ker je bil ta pohod letos prvi, še ne moremo podati prvih vtisov pohodnikov, zagotovo pa si želijo, da se ga drugo leto udeležijo v večjem številu. (V. A.)

Sorodne novice

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež

Aktivno medgeneracijsko povezovanje v Dobrini

Tjaša Ferlež

S kulturnim korakom na pot

Jure Godler

Prehodili 20 km dolgo pot

Jure Godler

Valentinov pohod na Žusem

Tjaša Ferlež

Zgodbe o hribih in gorah iz naše okolice

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več